Plzeňáci mají pivo v DNA a největší zdejší chloubou je pizza

4. srpen 2022 10:45, aktualizováno

Jakým směrem se vyvíjí gastronomie v Plzni, jak zahýbal covid se zdejšími podniky a za čím se do Plzně sjíždějí lidé ze všech koutů Čech i zahraničí? Nejen na to se ptala redaktorka Kateřina Dobrovolná náhodně vybraných spolumajitelů a provozovatelů čtyř typů podniků.

S růstem kvality služeb a zejména vzhledem k současnému světovému dění musela většina podniků přistoupit ke zdražování: „S přihlédnutím ke všem okolnostem jsme museli ceny trochu zvýšit, jinak by to pro nás už nebylo únosné,“ potvrdila Jana Sýkorová, spolumajitelka plzeňské kavárny.

„Myslím si, že gastroscéna v Plzni určitě vzkvétá a je podle mě skvělá. Začíná se to rozrůstat i mimo centrum, kde vznikají nové kavárny. Možná by mohly vzniknout i další nové restaurace, jelikož největší boom je zde okolo snídaní, ale podle mě tady mají ještě prostor večeře,“ uvažovala nahlas další spolumajitelka kavárny v Plzni Anna Kučerová, která se vyjádřila i k tématu koronaviru: „Nějaké restaurace samozřejmě zavřely, ale možná už to pro ně byla taková poslední kapka, nemyslím si, že by musely zavřít vyloženě jen kvůli koronaviru.“

„Podle mě stále rostou nové podniky, které plzeňskou gastroscénu obohacují. Jsou zde podniky, které jsou celorepublikově uznávané a lidé si sem rádi udělají výlet. Už to není jen o tom jet do Plzně do pivovaru, nebo se podívat na věž, ale lidé sem jezdí přímo i za gastrem, což je skvělé,“ sdělil Pavel Bechyně.

„Plzeňská gastroscéna je specifická tím, že Plzeňáci mají ve své DNA pivo, takže vše se tady točí kolem něj,“ podotkl provozovatel několika plzeňských restaurací Marek Bešta.

Také mi není jedno, co strčím do pusy

„Lidem celkově záleží na tom, co jedí. Chodí k nám i spousta alergiků, protože vědí, že zmrzlinu si děláme od základu úplně sami, takže v ní není nic, co by tam být nemělo. Ve smetanové zmrzlině je smetana a mléko od farmáře plus ořechy, v sorbetech zase jdu, vezmu jahody a nepřidávám tam žádné směsi. I mně totiž záleží na tom, co jím, a není mi jedno, co strčím do pusy,“ popsala majitelka plzeňského zmrzlinářství Jitka Štáhlichová.

A za čím konkrétně do Plzně krom piva lidé nejvíce jezdí? „Je to určitě pizza. Je zde nejvyhlášenější pizzerie a jezdí sem lidé nejen z Prahy, ale ze všech koutů Čech a dokonce i z jiných zemí. Můžu potvrdit, že ta pizza je dokonalá,“ uvedla Anna Kučerová, s níž se v tomto ohledu shodli snad všichni ostatní respondenti.

Jaká zmrzlina v poslední době takzvaně frčí, která města by Plzeň v rámci gastronomie mohla následovat a mnoho dalšího se dozvíte ve čtyřech přiložených reportážích.

Poslechněte si další názory majitelů a provozovatelů některých plzeňských podniků na současnou gastronomii.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio