Plzeňané bez zahrádky můžou zahradničit v DEPU

27. březen 2018

Také letos mají lidé v Plzni možnost pěstovat zeleninu či bylinky i bez vlastní zahrádky. Stačí, když si pronajmou velkoobjemové květníky v areálu DEPO2015.

Plzeňské DEPO2015 otevře i letos komunitní zahradu. Přímo v areálu bývalé vozovny dopravních podniků jsou umístěny velkoobjemové květináče, které si lidé můžou pronajmout a pěstovat v nich bylinky, zeleninu nebo květiny. Zapojit se můžou nejen jednotlivci, ale také rodiny s dětmi nebo různé zájmové a oborové spolky.

„Člověk si na sezonu pronajme svůj kousek zahrádky a může si pod dohledem třeba i zkušenějších lektorů zasadit rajčata, dýni, bylinky - zkrátka to, co má rád. Chodí se o to starat a stane se součástí komunity", shrnul princip komunitní zahrady ředitel společnosti Plzeň2015 Jiří Suchánek.

Velké květináče byly v 70. letech minulého století umístěny na náměstí Republiky v centru Plzně. Pro potřeby komunitní zahrady v areálu DEPO2015 začaly poprvé sloužit loni. Rok 2017 byl jakousi testovací sezónou, která měla ukázat, jestli je v západočeské metropoli o komunitní zahradničení zájem. Během té doby se podařilo obsadit zhruba dvě třetiny volných kapacit pro pěstování. Lidé nejčastěji pěstovali různé druhy rajčat, bylinky a samozřejmě i další druhy zeleniny.

Komunitní zahrada nabízí i posezení s grilem

Svoji minizahrádku v DEPO2015 si mohou lidé pronajmout také letos. Za sezónu zaplatí podle velikosti plochy od 700,- do 1100,- Kč. Nemusejí ale využít celou plochu květináče. Pokud je pro ně příliš velká, mají možnost pronajmout si jen část.

„Záleží na osobních ambicích, ale já jsem tady měl pronajatou čtvrtinu toho květníku, což je asi metr čtvereční. Můžou si pronajmout i menší kousek, určitě," potvrdil Jiří Suchánek.

Pěstitelům v rámci komunity nejsou k dispozici jen samotné květináče. Prostor je vybaven také venkovním posezením a využít mohou také elektrický gril a potřebné nádobí.

„Je to komunitní zahrada, takže chceme, aby se kolem toho vytvářelo příjemné společenství lidí, kteří nemají běžně možnost mít někde zahrádku. Můžou si tady odehrát nějakou oslavu narozenin a strávit příjemný čas s přáteli," vysvětlil Jiří Suchánek.

Zájemci o pronájem se stále mohou hlásit

O využití ploch k pěstění v komunitní zahradě v areálu DEPO2015 mají zájem jak mladí lidé, kteří touží po zdravější potravě, ale také starší obyvatelé paneláků, kteří nemají možnost mít vlastní zahradu.

„Už se to tady začalo příjemně mísit a dá se říct, že jsme otevření jakýmkoliv lidem, kteří mají chuť," doplnil Jiří Suchánek.

autoři: kos , sch
Spustit audio