Plzeňská čistička má nová kalová pole za sto milionů korun

Vodárna Plzeň obnovila v městské čistírně odpadních vod kalová pole na ploše přes 18 hektarů. Velké betonové vany, tzv. kalová pole, slouží k ukládání čistírenských kalů, které se v nich přirozeně vysušují a poté odvážejí k likvidaci.

S měsíčním předstihem byla dokončena stavba obnovy kalových polí v Jateční ulici v Plzni za téměř sto milionů korun. Sutiny stavbaři zrecyklovali a postavili na místě starého areálu areál moderní. Stavba nových kalových polí trvala od března do poloviny října. Ta dosavadní už totiž byla v nevyhovujícím stavu.

„Čistírna odpadních vod sem bude vozit čistírenské kaly, které vzniknou z přečištění kanalizačního odpadu. Kaly se zde složí do 18 nových kalových polí,“ uvedl manažer projektu stavby Tomáš Chvojka. V areálu je obnovena i páteřní kanalizace. Voda z dovezených, usazených kalů tedy kanalizací odchází k opětovnému přečistění.

Usušené kaly slouží jako hnojivo

Husté kaly v kalových polích zůstanou a přirozeně usychají. „Kaly zde uložené čekají na to, než se dále zpracují nebo už zpracované si odveze odběratel, který poté, co zde proběhne proces hygienizace, kaly dále zpracuje např. v zemědělství jako hnojivo,“ doplnil ředitel městské společnosti Vodárna Plzeň Jiří Kozohorský.

Kaly se ukládají do více než třicet metrů dlouhých a asi sedmdesát centimetrů hlubokých betonových van. Ty se začnou využívat co nejdříve. Pachová zátěž by neměla být u obnovených polí větší, než je u čistírny zvykem.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio