Plzeňská cizinecká policie má nový přístroj ke kompletnímu prověření osob

19. únor 2019 11:00

Plzeňská cizinecká policie může díky novému zařízení efektivně identifikovat podezřelé osoby. Přístroj Coppernic za 131 000 korun věnovalo policistům město Plzeň.

Díky nejmodernější technologii pro snímání otisků prstů a rozpoznávání obličeje bude přístroj sloužit k on-line ověření totožnosti. Policie ho bude využívat pro potřeby on-line lustrací při pobytových kontrolách včetně pobytových kontrol na území města Plzeň. Údaje, které policisté pomocí přístroje získají, lze snadno porovnávat s databázemi české policie i policie v zemích Schengenské dohody.

Podle vedoucí odboru cizinecké policie Plzeňského kraje Květuše Kondrysové jde vlastně o dva přístroje v jednom: „Coppernic je vybaven čtecím zařízením na doklady, čtečkou otisku prstů, čipem pro biometrické doklady, současně má fotoaparát s bleskem. Na základě zjištění jména a příjmení jsme schopni provést lustraci a ověřit si na fotografii, zda před námi skutečně stojí ten, za kterého se ten člověk prokazuje.“

Nové automobily nebo technologie, i tak přispívá město na činnost policie

Podle primátora Martina Baxy chce město tímto darem přispět na činnost policie na území města Plzně. „Dosud byly poměrně vážné problémy v případě, kdy bylo zapotřebí zjistit totožnost těchto lidí a přistroj Coppernic policistům v tomto výrazně ulehčí práci. Vedle této sofistikované techniky chceme pokračovat v pomoci ve vybavování policie automobily a další technikou,“ řekl Martin Baxa.

Radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký doplnil, že vedení města v současné době navrhlo přispět milionem korun policii na další nákup osobního automobilu.

Ředitel krajského ředitelství Pavel Krákora uvedl, že si velmi váží trvající finanční podpory města při pořizování výbavy policistů. „Díky tomu se nám daří zajišťovat větší bezpečnost v Plzni i na území kraje a jsme hodně vpředu před ostatními,“ řekl.

Přístroj Coppernic C-One EID MRZ v2 včetně příslušenství bude využívat oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio