Plzeňská Fakultní nemocnice chystá investice za stovky milionů

16. leden 2017

Fakultní nemocnice plánuje na letošní rok řadu projektů. Mezi ně patří nový parkovací dům, chirurgický pavilon nebo převratný přístroj na diagnostiku rakoviny prostaty. Některé akce už běží a budou letos dokončeny, další začnou v průběhu roku, jiné jsou zatím jen na papíře a nemocnice doufá, že uspěje s žádostí o dotaci. To je i případ Psychiatrického pavilonu, který by měl vzniknout v lochotínském areálu.

V současné době sídlí Psychiatrická klinika ve dvou patrech pavilonu interny a prostory už jí zdaleka nestačí. Na pokojích jsou tam mnohdy tři až čtyři pacienti. To by měl nový pavilon změnit a zajistit tím lepší komfort nejen pro pacienty, ale i pro personál. Podle ředitele Fakultní nemocnice Václava Šimánka navíc klienti psychiatrického oddělení potřebují k léčbě klid. V tom by jim mohly mimo jiné pomoci jedno a dvoulůžkové pokoje, které v pavilonu nově vzniknou.

Fakultní nemocnice se už přihlásila do výzvy, která byla vyhlášena v souvislosti s reformou psychiatrické péče, v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. „V případě, že s žádostí uspějeme, budeme na výstavbu požadovat 340 milionů korun. Za to bychom postavili plnohodnotný psychiatrický pavilon, který by byl poplatný nejen současné době, ale dával i možnost rozvoje psychiatrické péče do budoucna. V případě úspěchu se bude projekt realizovat od roku 2017 do roku 2019,“ popisuje Václav Šimánek.

Lůžková kapacita by zůstala zhruba stejná, asi sedmdesát lůžek. Posílila by ambulantní část, protože reforma psychiatrické péče počítá s tím, že se velká část pacientů přesune právě do ambulantní sféry.

Nový chirurgický pavilon by mohl stát až dvě miliardy

Mnohem konkrétnější obrysy má v současnosti další nový pavilon. A to chirurgický, který vznikne také v lochotínském areálu. Nemocnice tak bude mít pod jednou střechou všechny chirurgické obory.

„Na konci roku 2016 vláda tento projekt odsouhlasila a dala tomu registraci. Nyní čekáme na registraci z ministerstva zdravotnictví. Následně bychom začali připravovat soutěž na projektanta. Kdyby se to podařilo realizovat v roce 2017, byli bychom velice úspěšní. Celkové náklady na tuto stavbu budou jeden a půl až dvě miliardy korun,“ řekl ředitel Šimánek.

A další zásadní investicí je parkovací dům, který by měl na Lochotíně vyřešit tristní situaci s parkováním. Bude pro 400 aut a parkovat v něm budou hlavně zaměstnanci. Stavba by měla být dokončena na jaře letošního roku.

Co se týče přístrojového vybavení, novinkou je přístroj, který zdokonalí diagnostiku rakoviny prostaty. Nemocnice ho má teprve jako třetí v České republice. Je to softwarová fúze obrazu sonografie a magnetické rezonance a umožní provádět přesně cílenou biopsii, tedy odběr tkáně z podezřelého ložiska.

Mezi další investiční akce, které Fakultní nemocnice chystá, patří také rekonstrukce další části chirurgie v bývalé Vojenské nemocnici na Borech, obnova zhruba osmi set lůžek a rekonstrukce urgentního příjmu na Lochotíně. Nemocnice by na ni mohla získat státní dotaci ve výši 94 milionů korun.

autor: jik
Spustit audio