Plzeňská filharmonie má ke 100. narozeninám další výstavu

100. výročí vzniku slaví letos Plzeňská filharmonie. Dokumenty a fotografie mapující historii orchestru teď najdete vystavené v mázhauzu plzeňské radnice na náměstí Republiky a to až do konce září.

„Shromáždit materiály nebylo jednoduché, protože je jich málo. Hledali jsme v archivu Českého rozhlasu Plzeň, v Archivu města Plzně a čerpali jsme i ze soukromých sbírek,“ říká autorka výstavy Kateřina Zvěřinová z odboru kultury plzeňského magistrátu. Hodně podle ní pomohla i samotná Plzeňská filharmonie, která má svůj soukromý archiv, pomohli i muzikanti.

První část výstavy mapuje Pěvecký spolek Hlahol plzeňský včetně jeho osobností Hynka Pally a Norberta Kubáta. V roce 1919 byl založen Symfonický orchestr Osvětového svazu v Plzni z řad hudebníků-ochotníků. Orchestr se postupně stabilizoval a od sezóny 1922/1923 již pořádal své abonentní cykly.

V roce 1934 přijal název Plzeňská filharmonie. Orchestr pod názvem Plzeňské filharmonie fungoval i v období II. světové války. V 50. letech 20. století došlo ke změně názvu orchestru na Orchestrální sdružení Krajského výboru svazu zaměstnanců školství. Po válce orchestr vedl Antonín Barták, emeritní šéf plzeňské opery, který setrval s orchestrem do roku 1955.

V letech 1946-1998 vznikl Plzeňský rozhlasový orchestr. Za významnou éru tohoto orchestru je považováno působení orchestru pod vedením dirigenta šéfdirigenta Martina Turnovského. V roce 1993 byl orchestr propuštěn z Českého rozhlasu a zachránila jej hrstka filharmoniků. Plzeňská filharmonie a její členové jsou také držiteli řady ocenění – Umělecké ceny města Plzně či ocenění Classic Prague Awards

Plzeňská filharmonie vstupuje do nové sezóny s několika novinkami

Kromě nových abonentních řad Diamant a Platina, má také nového šéfdirigenta Belgičana Ronalda Zollmana. Hostujícím dirigentem se stal Japonec Chuhei Iwasaki, který je výraznou dirigentskou osobností nastupující generace. Nově funguje při Plzeňské filharmonii také dětský klub Filharmoníček určený pro děti od 4 do 15 let,“ popisuje ředitelka orchestru Lenka Kavalová.

Koncertem ke stým narozeninám filharmonie bude zahajovací koncert sezony 2019/2020, na němž zazní Beethovenova Missa solemnis. Uskuteční se 26. září 2019 v Měšťanské besedě.

autoři: Petra Kosová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio