Plzeňská knihkupectví přišla kvůli koronaviru o čtvrtinu ročního přijmu

10. prosinec 2020 12:15

Knihkupectví a antikvariáty v Plzni přežily druhou vlnu koronavirové pandemie jen díky eshopům a nebo dodávkám učebnic do škol. Pokud by maloobchody neměly eshop, mohlo být pro ně toto období likvidační.

Na eshopech antikvariátů, knihkupectví a nakladatelství se během pandemie zvýšily prodeje a maloobchody přežily jen díky těmto tržbám. „Bylo vidět, že lidé jsou doma a knížky chtějí kupovat, takže se prodej přes eshop zvýšil,“ sdělil provozovatel antikvariátu Václav Beneš. Pokud by vláda maloobchody znovu uzavřela, mohlo by to být podle něj likvidační hlavně pro prodejny bez eshopu.

Nyní jsou obchody rády, že mohou knihy opět běžně prodávat. Knihkupectví Moudrá sova má přesně 15 m², tedy tolik, kolik musí mít k dispozici každý zákazník, a proto není nutné knihy vydávat mezi dveřmi. Přesto je podle šéfa knihkupectví Petra Basla tento limit sužující. Podle něj je také jedním z problémů, že vláda zavřela maloobchody, ale velké obchodní řetězce mohly dál prodávat. „Člověk už vůbec nesmí myslet na to, že malé obchody, ve kterých budou najednou třeba jeden až tři zákazníci, jsou nebezpečnější než hypermarkety, kde jsou stovky zákazníků,“ popsal své pocity Petr Basl.

Stánek nakladatelství Starý most na plzeňských vánočních trzích

Díky internetovému prodeji přežilo letošní druhé uzavření menších obchodů i nakladatelství Starý most, které nyní své knihy prodává také na adventních trzích. „Na vánočních trzích v Plzni jsme možná už sedmnáctým rokem a zájem o knížky je zde vždycky,“ řekl Zdeněk Hůrka z vydavatelství Starý most. Pokud by měly být maloobchody znovu uzavřeny, byla by jejich budoucí existence ohrožena.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio