Plzeňská knihovna kvůli nižšímu rozpočtu podražila a omezila některé pobočky

28. leden 2013

Nové rozpočtové určení daní se na řadě míst promítlo i do rozpočtu knihoven. Například Plzeň si pohoršila o stovky milionů korun, a tak i městská knihovna hospodaří se seškrtaným rozpočtem. Místo 40 milionů si letos musí vystačit s podstatně nižší částkou.

Na provoz má letos Knihovna města Plzeně o tři miliony korun méně. Podle ředitelky knihovny Heleny Šlesingerové hledala knihovna v první řadě úspory ve vnitřním chodu a došlo i na snížení počtu zaměstnanců o tři lidi, horší ekonomickou situaci přesto pocítí i čtenáři.

„Museli jsme mírně zvýšit poplatky pro čtenáře a bohužel i omezit otvírací dobu v malých pobočkách,“ vysvětluje Helena Šlesingerová.

Knihovna města Plzně má ve městě 25 poboček a v nich přes 450 tisíc knih a časopisů. Eviduje přes 29 tisíc čtenářů. Jen za loňský rok jich přibyly skoro čtyři tisíce.

Zájem byl velký. Čtenáři si loni přišli půjčit milion tři sta tisíc knih nebo časopisů, o 33 tisíc více než předloni.

I přes horší ekonomickou situaci bude knihovna provozovat i letos svou pojízdnou knihovnu. Takzvaný bibliobus jezdí po Plzni už zhruba 16 let. Knihovna věří, že i navzdory úsporám bude moci bibliobus v Plzni zachovat i v dalších letech.

Ne všude si na změnu v rozpočtovém určení daní stěžují. Třeba Klatovy mají peněz z daní více, a možná i proto městská knihovna dostala letos na nákup knih a časopisů ne pět set, ale osm set tisíc korun.

autor: lum
Spustit audio