Plzeňská Městská plovárna potřebuje rekonstrukci

24. leden 2019 09:00

Plzeňská Městská plovárna začala díky dobrovolníkům fungovat jako komunitní prostor, potřebuje ale rekonstrukci. Jasno by o ní mohlo být v druhé půlce února.

Koncerty, workshopy, divadelní představení nebo jen posezení u řeky Radbuzy - to vše dosud nabízela Městská plovárna v Plzni. Ta začala po dlouhé padesátileté přestávce znovu fungovat před pěti lety hlavně díky dobrovolníkům.

Teď ale potřebuje rekonstrukci zázemí i přilehlých prostranství a také podpůrný komerční provoz. Plzeňský spolek Pěstuj prostor už připravil pro majitele, tedy pro město, podklady pro rekonstrukci.

„Lidé nám říkají, že se jim líbí plovárna přesně taková, jak jsme jim ji v posledních pěti letech představovali. To znamená jako místo, kam si mohou zajít na procházku, odpočinout si, ale kde se občas děje i nějaká kulturní akce. Nemělo by to být místo, které hýří každý den koncerty, ale nemělo by být opuštěné. Zároveň důležitým aspektem je trvalá udržitelnost toho místa a bezpečnost,“ řekl Marek Sivák ze spolku Pěstuj Prostor.

Spolek připravil soubor podkladů, který městu dává vodítko, jak postupovat

Soubor, který spolek vytvořil, pomáhá městu k tomu, aby se k takovému cíli dalo dojít. „Bude důležité, aby na plovárně fungoval i nějaký komerční provoz, kavárna nebo restaurace, ale zásadní je, aby nezmizela ta komunitní a kulturní funkce,“ podotkl Sivák.

Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře z ODS mají zástupci města zájem plovárnu dál rozvíjet. „V tuto chvíli se na radnici musíme shodnout, jakým způsobem budeme tento prostor podporovat. Já bych byl rád, aby se do budoucna změnila lokalita hřiště. Je to místo, kde v minulosti bývala zoologická zahrada Iris. Dlouhodobě už projekt plovárny zmiňuje a snaží se podporovat projekt Zeleného města, což je sdružení dopravních podniků, univerzity, města a vodárny. Takže i tam je cítit podpora. Je to o tom, najít shodu, získat finanční prostředky na projektovou přípravu a začít,“ řekl a dodal, že ohledně budoucnosti plovárny bude víc jasno v únoru, kdy nové vedení města vydá programové prohlášení.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio