Plzeňská muzejní noc je tu! Zajímavá místa odkryje i naše rozhlasová budova

25. květen 2023 15:10, aktualizováno

Devatenáctý ročník Plzeňské muzejní noci nabídne workshopy pro děti a dospělé, tvořivé dílny, ale hlavně jedinečnou atmosféru večerních prohlídek. Brány muzeí a galerií se otevřou v pátek 26. května od 16 do 23 hodin. Stálé expozice a výstavy si lze prohlédnout zdarma nebo za snížené vstupné.

V Českém rozhlase Plzeň jsou začátky prohlídek vždy v celou hodinu od 18:00 do 22:00. Komentovaná prohlídka potrvá zhruba 50 minut. Uvidíte naše nahrávací studia i vysílací studia. Vstupenky jsou zdarma a získáte je na recepci naší rozhlasové budovy na Náměstí Míru v Plzni.

Západočeská galerie v Plzni zpřístupní výstavní síň Masné krámy, kde je k vidění výstava Zlaté časy. Umění doby fin de siècle ze sbírek Západočeské galerie v Plzni. V tomto prostoru se uskuteční i komentovaná prohlídka, tvůrčí dílna a kabaretní pořad.

Semlerova rezidence v Plzni na Klatovské třídě

Navštívit můžete i Semlerovu rezidenci na Klatovské třídě, kde je připraven bohatý doprovodný program s atmosférou 30. let. „Kromě prohlídky historického interiéru s průvodci v dobovém oblečení se návštěvníci mohou těšit na koncert kapely Tuten Swing, tvůrčí dílny, promítání grotesek či přehlídku dobových automobilů,“ uvedla Gabriela Darebná ze Západočeské galerie v Plzni a zároveň hlavní koordinátorka Plzeňské muzejní noci.

Západočeské muzeum v Plzni představí svá tři muzea. V hlavní budově v Kopeckého sadech lze vidět nejen výstavy a stálé expozice, ale také se zúčastnit workshopu Hmyzí dílna nebo řemeslného workshopu Národopisného muzea Plzeňska před budovou muzea. Nebudou chybět také komentované prohlídky knihovny nebo výstavy Bezobratlí kolem nás. Navštívit můžete i Muzeum loutek v Plzni a Muzeum církevního umění plzeňské diecéze.

Zváni jste i na komentované prohlídky a program pro děti do muzea Patton Memorial Pilsen zve Plzeň – Turismus. Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí nabídne komentované prohlídky, tvořivé dílny a zajímavé světelné instalace.

Zapojené kulturní instituce: Český rozhlas Plzeň, Západočeská galerie v Plzni, Západočeské muzeum v Plzni, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, Galerie Ladislava Sutnara, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Galerie města Plzně, Galerie Jiřího Trnky, Byt rodiny Huga Semlera – interiér Adolfa Loose, Patton Memorial Pilsen, Muzeum rodiny Škodů, Muzeum strašidel.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio