Plzeňská rozhledna na vrchu Chlum už brzy ožije

3. květen 2023 11:15, aktualizováno

Víte, kolik schodů vede na rozhlednu Chlum v Plzni na Doubravce? Už brzy si je budete moct spočítat sami. Areál Chlumu bude mít totiž nového provozovatele – a co nevidět se opět otevře.

Letní kino, koncerty, obnovené pochody… To vše slibuje nový provozovatel areálu u rozhledny Chlum v Plzni na Doubravce. Po 13 letech ji totiž opustil Klub českých turistů a do výběrového řízení se přihlásil jediný zájemce. Zkušenosti už má, protože se několik let stará i o rozhlednu Krkavec. S areálem u rozhledny Chlum má velké plány a v nové podobě by ho chtěl otevřít ještě letos na jaře. „Opravíme stávající kiosek, utvoříme nový plácek pro turisty s posezením, slunečníky, lehátky… Chceme také obnovit částečné oplocení a zřídit ohniště,“ popisuje budoucí provozovatel Lukáš Vostracký.

Rozhledna Chlum v Plzni

Rozhledna, která by měla dle domluvy být otevřena přes léto každý den a v zimě alespoň o víkendech, je sama o sobě výborným místem pro vyhlídku do širokého okolí. Výhodou je menší vzrůst stromů, takže jsou z Chlumu krásně vidět všechny městské části, ale také Berounka nebo Brdy. Lukáš Vostracký chce návštěvníky nalákat nejen na samotný výhled, ale také na spoustu kulturních a společenských akcí. „S Klubem českých turistů plánujeme denní i noční pochody, o prázdninách bychom chtěli pořádat zpívané táboráky se zajímavými hosty spojenými s Doubravkou. A rádi bychom nachystali ještě jednu specialitu – vlastní várku piva uvařeného přímo pro Chlum.“

Než se rozhledna znovu otevře veřejnosti, je třeba ještě dořešit administrativu. Jak uvedl starosta Doubravky Tomáš Soukup, Lukáš Vostracký má požádáno o pronájem, nyní se čeká na vyjádření úřadů a následně pronájem schválí na zasedání rada.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio