Plzeňská synagoga se po tříleté rekonstrukci opět otevře veřejnosti

11. březen 2022 16:36, aktualizováno

Velká synagoga v Plzni se dočkala rozsáhlé rekonstrukce. Slavnostní znovuotevření se uskuteční 10. dubna 2022.

Plzeňská synagoga je významnou kulturní památkou nejen České republiky, ale i celé Evropy, řadí se mezi pět největších synagog na světě. Společně s kostelem sv. Bartoloměje je dominantou města Plzně. Od roku 2019 zde probíhala komplexní rekonstrukce vnitřních prostor a souběžně i oprava přilehlého Rabínského domu.

Zářivé maurské ornamenty, nové osvětlení, zrekonstruované podlahy, dveře a všechny ozdobné prvky, to vše je nyní jako nové. Poprvé od svého vzniku na konci 19. století se synagoga dočkala kompletní obnovy interiérů. Náklady ve výši 100 milionů korun z většiny pokryla evropská dotace. Nyní se dodělávají se poslední detaily. „Dbáme třeba i na takové detaily, jako jsou zámky ve dveřích, nechceme výsledný dojem pokazit,“ řekl předseda Židovské obce Jiří Löwy. „Opravené jsou všechny kovové a dřevěné prvky, výmalby a vitráže. Složité geometrické vzory na stropě domalovávali restaurátoři malými štětečky,“ doplnil.

Co nejvěrnější původní podobě

Jiří Löwy také upozornil na zajímavosti o osvětlení synagogy: „Všechny lustry jsou nové, jen jeden je složen ze zbytků původních lustrů. Stojanové lampy jsou zhotovené podle fotografií a dvě lampičky jsou úplně původní, takže jsou na plyn.“

Petr Průcha, který má na starosti truhlářské práce, sháněl na opravu podlahy silné desky ze Šumavy. „Dřevo jsme kartáčovali a stařili, aby vypadalo autenticky. Zajímavostí je, že jsme na trámu našli podpis těch původních truhlářů z roku 1897,“ prozradil.

Slavnostní znovuotevření Velké synagogy se uskuteční 10. dubna. V 17 hodin vyjde průvod se svitkem Tóry, která bude tímto přenesena ze Staré do Velké synagogy a tam slavnostně uložena do svatostánku. Od 18 hodin bude následovat program spojený s koncertem. Podle předsedy Židovské obce bude po znovuotevření sloužit synagoga opět veřejnosti, budou zde výstavy, semináře, komentované prohlídky i koncerty.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.