Plzeňská Techmania má finanční problémy. Funguje v omezeném režimu

18. září 2021 14:26, aktualizováno

Na pomyslné křižovatce stojí v současné době plzeňská Techmania. Science centrum muselo omezit z úsporných důvodů provoz, pro veřejnost má otevřeno pouze od čtvrtka do neděle. Od pondělí do středy tam mohou zamířit jen školní třídy a velké skupiny po předchozím objednání. Zásadním úkolem je teď vyřešit financování centra.

„Za poslední dva roky je naše situace velmi vážná a zároveň komplikovaná, protože tu není dohoda mezi našimi zakladateli, což jsou Škoda Plzeň a Západočeská univerzita, a dlouhodobými partnery, jako jsou město Plzeň a Plzeňský kraj,“ uvedl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Techmania se ocitla na mrtvém bodě. K tomu, aby znovu ožila, je podle Vlastimila Voláka potřeba vytvořit ty správné podmínky. „Jde o to, že science centra jsou neziskové organizace neformálního vzdělávání a pro svoji činnost potřebují nějakou finanční podporu,“ doplnil Vlastimil Volák.

Nejdůležitější je, aby se do Techmanie vrátil co největší počet návštěvníků. „Rádi bychom, aby k nám mohlo znovu přijít zhruba těch 200 tisíc lidí. Musíme mít tedy otevřeno sedm dní v týdnu, což znamená, že na provoz dodatečně potřebujeme zhruba 25 milionů korun a 10 milionů na investice. Ve světě se považují za úspěšná ta centra, která si na sebe dokáží zhruba z padesáti procent vydělat a my do této skupiny patříme. Takže tu druhou část jsme schopni získat od našich návštěvníků, jako jsou rodiče s dětmi a školní skupiny,“ popsal Vlastimil Volák.

Stačí se „jen“ dohodnout

Největším problémem je aktuálně podle Vlastimila Doláka nedohoda mezi zakladateli a politickým spektrem. „My se snažíme, aby zakladatelé a dlouhodobí partneři našli společnou řeč. Tady ale bohužel dochází k tomu, že část politického spektra říká zakladatelům, že když si to založili, tak ať se o to starají. Na to naši zakladatelé na druhou stranu odpovídají, že centrum rozjeli a deset let to fungovalo. Po celou dobu se starali o provoz a teď by to mělo být jinak. Takže teď je potřeba tuto nedohodu, která tu je dva roky, odstranit, abychom mohli od příštího roku začít fungovat zase dobře,“ dodal ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

I když jednání stále pokračují, k žádnému závěru zatím zakladatelé ani partneři nedošli. Věc komplikuje i to, že letos končí Techmanii smlouva s Plzeňským krajem a jak uvedl Vlastimil Dolák, od příštího roku nikdo neví, jak bude science centrum fungovat.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio