Plzeňská teplárenská chce navýšit ceny o 50 až 60 procent. O zdražování tepla se bude rozhodovat 12. prosince

28. listopad 2022 18:48, aktualizováno

Obyvatelům Plzně hrozí, že se jim v příštím roce prodraží teplo. Plzeňská teplárenská požaduje navýšení cen o 50 až 60 procent, ačkoliv ještě na konci srpna veřejnost v oficiální tiskové zprávě ujišťovala, že nic takového neplánuje.

Na jednání společnosti se zastupiteli města Plzně nicméně generální ředitel Václav Pašek uvedl, že situace se od srpna změnila. Dodržení slibu nezdražení prý záleželo na splnění následujících podmínek: nebudou zrušeny stávající podpory v teplárenství, bude vypořádána tzv. transformační dohoda o refundaci emisních povolenek CO2 na teplo a nebudou stanoveny nové daně a poplatky. Ani jedna podmínka ale dle Václava Paška dodržena nebyla. Například byl zrušen zelený bonus na spalování biomasy, zatímco zaváděny jsou daně z nadměrných příjmů nebo z prodané elektřiny.

S argumenty Plzeňské teplárenské, která je vlastněna z 65 procent městem a z 35 procent skupinou EPH miliardáře Daniela Křetínského, nesouhlasí například opoziční zastupitel Petr Suchý za TOP 09. „Odůvodnění považuji za nedostatečné, ani z jednoho argumentu jasně nevyplývá, že by společnost musela zdražovat. Je ve výborné finanční kondici, takže pokud by ceny nezvýšila, určitě to neznamená, že by hned druhý den šla do konkurzu,“ uvedl na jednání.

Také plzeňský primátor Roman Zarzycký a s ním i rada města se postavili proti zdražení tepla a žádají společnost o doplnění informací. Jestli je, nebo není nutné teplo zdražovat, bude nyní zkoumat nová pracovní skupina složená z několika zastupitelů. Samotné hlasování proběhne 12. prosince na schůzi zastupitelstva. Ten samý den začne o případném zvyšování cen za teplo jednat také vedení Plzeňské teplárenské.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio