Plzeňská teplárenská dodává Prazdroji pitnou vodu

Plzeňská teplárenská zahájila v uplynulých dnech zkoušky zařízení na dodávky pitné vody Plzeňskému Prazdroji, trvalý odběr začne 9. června po kolaudaci. Největší český pivovar ji bude využívat výhradně k technickým účelům - k mytí lahví a technologie, jako hasicí vodu a na namáčení ječmene.

Podle slov mluvčího Alexeje Bechtina, Prazdroj potřebovalnahradit kapacitu vlastní úpravny říční vody, která byla zaplavena při povodních. Při rozhodování o investicích do její obnovy, ale teplárna přišla s vlastním řešením. Jde o technologickou vodu, jejíž parametry si pivovar přesně stanovil. Dodávky se budou pohybovat mezi 50 do 200 metrů krychlových za hodinu. Letos bude pivovar odebírat mezi 50 až 60 kubíky, ale s ohledem na plánovaný nárůst výroby piva se počítá s využitím plné kapacity. Chemické složení dodávané vody splňuje hygienické vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Brána plzeňského pivovaru

Akce je součástí projektu modernizace vodního hospodářství plzeňského pivovaru za více než 100 milionů korun, který skončí za dva roky. Obnova vodního hospodářství začala v roce 2001, kdy prošla velkou rekonstrukcí soustava pěti 80 až 100 metrů hlubokých studní v Plzni na Roudné, odkud Prazdroj čerpá hlavní část vody pro výrobu piva. V současné době používá tuto vodu pro výrobu Pilsneru Urquell, zčásti také na Gambrinus a dále na namáčení ječmene.

pivo

Díky investici se bude obilí pro výrobu sladu máčet už pouze v upravené říční vodě a do jednoho roku bude veškeré pivo z Plzně vyráběné z velmi kvalitní a stabilní vody z Roudné.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio