Plzeňská teplárenská zvýší od ledna cenu tepla v Plzni o 4,8 procenta

12. prosinec 2022 19:44, aktualizováno

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, zdraží od 3. ledna příštího roku teplo v Plzni o 4,8 procenta. Schválilo to v pondělí představenstvo firmy.

Plzeňskou teplárenskou ze 65 procent vlastní město Plzeň a zbytek drží skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského. Původně se diskutovalo o zvýšení ceny o desítky procent, což 24. listopadu odmítli radní i zastupitelé města. Zdražení je nižší, než jaké oznámily ostatní české teplárny, po započtení inflace jde v reálných cenách zhruba o desetiprocentní zlevnění. Důvodem zdražení je podle firmy hlavně fakt, že Evropská komise neschválila dočasné zmírnění vlivu drahých emisních povolenek na teplárenství v ČR. Navíc významně rostou náklady na paliva - uhlí i dřevní štěpku.

"Zůstáváme tak teplárnou s nejnižší cenou tepla v ČR," řekl generální ředitel Václav Pašek. Současná cena tepla v Plzni je 598 Kč/GJ s DPH. Od příštího roku se měsíční výdaje za teplo a teplou vodu pro čtyřčlennou domácnost s roční spotřebou 25 GJ zvýší o necelých 100 Kč. Plzeňská teplárenská dodává teplo do více než 54.000 domácností, což představuje přibližně 163.000 obyvatel města Plzně z celkového počtu 180.000. Současně zásobuje také firmy, školy, školky, zařízení sociální péče a zdravotnická zařízení.

"Rozhodli jsme, že vyšší výnosy z prodeje elektřiny, kterou naše teplárna vyrábí jako vedlejší produkt při výrobě tepla, využijeme na minimalizování dopadů zdražování. Obyvatelé a firmy, kteří jsou napojeni na centrální zásobování teplem, tak budou ochráněni před dopady energetické krize, a to díky vládnímu zastropování cen energií a přístupu našich akcionářů," řekl Pašek.

Minulé vedení města před volbami uvedlo, že Plzeň od ledna teplo nezdraží. Podle Plzeňské teplárenské to bylo ale vázané na tři externí podmínky, které se nenaplnily, a to zachování podpor teplárenství, transformační zákon na refundaci povolenek na vypouštění oxidu uhličitého na teplo a žádné nové daně a poplatky teplárnám.

autoři: Jan Markup , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio