Plzeňská uklízecí četa nyní kromě odpadků sbírá ze země i roušky

Pracovníci úklidové čety z plzeňského obvodu Doubravka uklízí běžný odpad jako jsou různé papírky, plastové obaly, nebo brčka. Stále častěji v posledních dnech přibývají i odhozené roušky a respirátory.

Uklízecí četa nachodí při své osmihodinové pracovní směně zhruba 15 kilometrů. Denně přitom najde tři až čtyři roušky. Pracovníci tak mohou přijít do styku s kontaminovaným odpadem. Je zapotřebí, aby lidé byli maximálně ohleduplní a své vyhozené roušky a respirátory zavázali před vyhozením pevně do sáčku. Ministerstvo životního prostředí informovalo, že je sáček nutné dát do dalšího pytle a teprve poté ho vyhodit do kontejneru se směsným odpadem. Použité ochranné pomůcky se v žádném případě netřídí.

Pohozené odpadky se nemusí nacházet ani daleko od košů. „Řekla bych, že horší, než tyto drobné odpadky je, že se lidé naučili do košů odhazovat svůj domovní odpad,“ řekla pracovnice úklidové skupiny Vladimíra.

Pohozené roušky se nacházejí i v přírodě

Nepořádek ale není jen na chodnících, u odpadkových košů nebo v ulicích u kontejnerů, problémem jsou také například zastávky městské hromadné dopravy. Roušky a respirátory se dají nalézt ale i v přírodě. „Většina návštěvníků zcela bez uzardění, jakmile je použijí, tak je odhodí, aniž by je třeba vložili do igelitového sáčku, v lepším případě je přinesli domů a zlikvidovali,“ dodal Richard Havelka ze Správy plzeňských městských lesů.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio