Plzeňská zoo jako jediná na světě chová vzácnou zmiji pavoučí

24. únor 2023 15:50, aktualizováno

Zoologická a botanická zahrada města Plzně má další unikát. Jako jediná na světě chová zmiji pavoučí, vzácného plaza, který je v říši zvířat opravdový originál.

Zmije pavoučí žije ve volné přírodě na jediném území na světě – na hranicích mezi Irákem a Íránem. Přesně tam ji jezdil studovat i chovatel plazů z plzeňské zoo Jan Dohnal. Do zoo nicméně v roce 2021 přivezl páreček tohoto druhu od švýcarského chovatele. Tři roky byl mladý pár v zázemí zahrady. Teď už je ve svém novém domově v Tropickém pavilonu v expozici Království jedu.

„Je to možná nejvzácnější a rozhodně nejbizarnější plaz na světě,“ říká ředitel zoo Jiří Trávníček. „Má dokonalé mimikry. Z ocasních šupin navíc dokáže vytvořit nohy a zadeček pavouka. Na to pak láká kořist. Když má hlad, umístí si ocas před hlavu, pohybuje zdánlivýma nohama a jakmile zaujme například nějakého ptáka, který chce domnělého pavouka sezobnout, zaútočí.“

Zmije pavoučí

Ve svém přirozeném prostředí zmije žije v extrémních podmínkách – mezi dnem a nocí jsou znatelné teplotní rozdíly, v létě je velké horko, v zimě zase chladno. Had tedy sídlí v až dvacetimetrových puklinách, do nichž může zalézt a udržovat tam teplotu, která mu vyhovuje. Kdyby ovšem měla zmije k dispozici umělé pukliny i v Plzni, návštěvníci by z ní nic neviděli. „Expozice, kterou jsme pro ni vytvořili, je sofistikovaným kompromisem mezi přírodními podmínkami a atraktivitou pro veřejnost. V expozici jsou ventily, jež přivádějí studený vzduch zvenku, klimatizace, čidla na hlídání teploty, kamery… Nejtěžší bylo na začátku vše nastavit tak, aby to dohromady fungovalo. Aby nám rostly květiny, hadi prospívali, prostor se nepřehříval ani nepodchlazoval. Ale zvládli jsme to,“ popisuje Jan Dohnal.

V plzeňské zoologické zahradě žije pár zatím odděleně. Podle chovatele může dojít k prvnímu připuštění k sobě a pokusu o odchov mláďat do dvou let.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio