Plzeňská zoo má dva nové vlky hřivnaté

26. březen 2012

Plzeňská zoologická zahrada rozšířila chov vlků hřivnatých. Tuto psovitou šelmu mohou návštěvníci zoo v Plzni obdivovat už 19 let. V současné době zůstává na západě Čech seniorský pár - Dominika a Manzan. Novými obyvateli zahrady jsou samice Anna a samec Herbert.

Samec Herbert a samice Anna přišli na svět v lednu 2011. Herbert se narodil v zoo v Lipsku a Anna ve švédském Norden Arksu. Od roku 1993 odchovala plzeňská zoo 15 vlků ze 6 vrhů od 3 samic. Někteří vlci z Plzně pak obohatili zoologické zahrady v Indonésii, Francii nebo Maroku.

Vlk nebo také pes hřívnatý patří mezi zajímavé a ohrožené šelmy Jižní Ameriky. Typickým znakem těchto statných zvířat jsou dlouhé tmavé nohy s černými tlapkami. Srst je rezavě žlutá a od týlu probíhá po hřbetě černý pruh, který se ježí jako hříva. Ocas je huňatý s bílou špičkou. Ve své domovině obývá vysokostébelné stepi nebo křoviny, takže potřebuje rozhled nad vegetací, aby objevil případnou kořist.

Samice Anna a samec Herbert jsou novými obyvateli plzeňské zoo

Vlk hřivnatý není rychlý ani vytrvalý běžec, jak by se mohlo zdát. Patří mezi mimochodníky, to znamená, že vykračuje současně končetinami na jedné straně těla. Dlouhé nohy jsou spíše přizpůsobením prostředí a umožňují mu lepší orientaci ve vysoké trávě. Samec a samice vytvářejí monogamní pár, ale loví jednotlivě, což je vzhledem k charakteru potravy pochopitelné.

Vlci hřivnatí jsou v zajetí velmi klidní, ale také zároveň zvědaví a lekaví. Ve vztahu k ošetřovatelům většinou bezkonfliktní. Jejich jediným handicapem jsou vysoké nároky na předkládanou potravu. Častá jsou onemocnění zažívacího traktu. Vlk hřivnatý je druh, pro který je veden Evropský záchranný program EEP, takových je v plzeňské zoo na 45.

autor: lum
Spustit audio