Plzeňská zoo má novou expozici věnovanou Filipínám

6. listopad 2018 08:08

Nová expozice se nachází v tropickém pavilonu na místě, kde dříve bývali komodští varani či želvy.

Tropický pavilon, který je nejstarším pavilonem v zoo, byl postaven v 50. letech minulého století, a kvůli nové expozici prošel několikaměsíční rekonstrukcí. Nově v něm návštěvníci najdou například kriticky ohrožené krokodýly filipínské, hada bojgu stromovou, varany mindanajské, gekony, agamy, vodní želvy a zástupce bezobratlých. Přímo mezi návštěvníky poletují pestrobarevní motýli.

„Nová expozice je dlouho očekávaná a přináší do zoo návrat krokodýlů, kteří nyní v expozicích určitou dobu chyběli," uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Dominantními obyvateli jsou dvě samice krokodýlů filipínských, které zoo chová poprvé ve své více než devadesátileté historii. Zvířata získala jako zápůjčku ze zoo v Protivíně, kde se vylíhla. Plzeňská zoo ve své historii rozmnožila už tři druhy krokodýlů - kajmany žakare, krokodýly siamské či krokodýly čelnaté, jejichž mláďat zoo odchovala přes 120.

K nové expozici náleží také ryby lezci, kteří jsou schopni pobytu a pohybu mimo vodu v bahně. „Jejich expozice napodobuje brakické vody (s koncentrací soli mezi sladkou a slanou mořskou vodou) mangrovové oblasti. Je vidět, jak ryby evolučně opustily moře a osídlily souš," řekl Vobruba.

Záchrana ohrožené přírody

Filipíny jsou podle ředitele zoo Jiřího Trávníčka jednou z nejvíce zničených zemí světa. „Madagaskar, Filipíny a dalších několik zemí světa jsou zdevastované lidmi. Společenství zoologických a botanických zahrad na celém světě se domluvila, že budou zachraňovat právě rostliny a zvířata a z Madagaskaru, Filipín a dalších postižených území. Zachraňujeme, co se dá," doplnil. V plzeňské zoo je už několik let v sousedství nově otevřené části expozice nazvaná Talarak s ptáky a savci. Připomíná mizející filipínskou přírodu a mezinárodní snahy o její záchranu.

Na zřízení nové expozice dala Plzeň, která zahradu zřizuje, deset milionů korun.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio