Plzeňská zoo odchovala dvě koťata rysa kanadského

24. srpen 2017

Plzeňská zoo dnes pokřtila dvě koťata rysa kanadského. Mláďata se narodila letos v květnu a zatím jsou velmi plachá, vyrůstají pod dohledem své matky v mírném utajení, a tak si na ně návštěvníci ještě musí počkat.

„Je to velmi podobná šelma našemu rysovi ostrovidovi, akorát není tak výrazný, ale spíše šedohnědý a mohutnější. Hodně huňatý v zimě,“ popsala rysa kanadského zooložka Lenka Václavová. V dospělosti huňatá kočka může vážit až 17 kilogramů. V zoo se může dožít 15 až 25 let. Podle webu zootierliste.de chová rysy kanadské jen 10 institucí v Evropě, z toho 6 v Česku. Jsou to brněnská a plzeňská zoo a další chovatelé včetně soukromých. Plzeňská zoo chová kanadské rysy od roku 2006.

„V plzeňské zoo máme zakladatele rodu, našeho samce Henriho. První samice byla dovezená z Ameriky a s ní měl Henri v roce 2010 dva samečky. Samice ale uhynula a tak jsme přivezli druhou samičku z Brna, se kterou se po roce povedlo úspěšně také odchovat koťata. Narodila se tři, ale jedno bohužel uhynulo. Zbyla tedy dvě mláďata- samec a samička,“ doplnila Lenka Václavová.

Plzeňská zoo odchovala dvě koťata rysa kanadského. Dnes zoo mláďata pokřtila a ukázala novinářům

Koťata dostala jména Bruce a Bonnie. A nad jejich pomyslnou kolébkou se při křtinách sklánělo několik lidí. Byly mezi nimi i dámy ze stacionáře Domovinka. Třeba Marie Kobesová: „Je to úžasné. Od svého vlastního křtu jsem žádný jiný křest nezažila, až tento. Budeme se na své kmotřence chodit dívat, abychom viděli, jak vyrostli. Jsou krásní.“

Teď žijí samice s mláďaty a samec odděleně. Zhruba za měsíc je ošetřovatelé spojí a ukážou celou kanadskou rysí rodinku veřejnosti.

autoři: lum , jik
Spustit audio