Plzeňská ZOO otevřela nové expozice pro tany a kosmany

31. březen 2005

V plzeňské zoologické zahradě otevřeli nové expozice dvou drobných druhů savců. Jde o tany severní podobné veverkám a kosmany zakrslé. Oba druhy savců zoo chovala a rozmnožovala už několik let, zatím ale jen v zázemí mimo oči návštěvníků. Podle mluvčího plzeňské ZOO Martina Vobruby našly tany svůj nový domov v bývalé expozici masožravých rostlin v tropickém pavilonu, kosmánci dostali nový domeček s voliérou, kterou obývají s morčetem divokým a dalším hlodavcem akuči.

Drobné tany se v expozicích plzeňské zahrady objevily po více než 30 letech. Kromě Plzně je chová ještě pražské zoo. Martin Vobruba uvedl, že tany prvním objevitelům doslova zamotaly hlavu. Ačkoliv vzhledem připomínají trochu rejsky nebo veverky, jsou příbuzné opicím, mají ale vlastní systematický řád. Tany obývají tropické vlhké pralesy, rády žijí na zemi i na stromech. Živí se tropickými plody, bezobratlými a drobnými obratlovci. Samice rodí až čtyři holá mláďata, která ihned po porodu odkládá do hnízda z listí v dutině stromu. Rodiče se ukrývají v jiném hnízdě a samice přichází obden mladé nakrmit. Díky jejímu velmi výživnému mléku se mláďata rychle vyvíjejí a za čtyři až pět týdnů zvětší svoji hmotnost z 15 na 80 gramů. Teprve pak se přestěhují do společného hnízda a žijí s rodiči. Dospívají ve čtyřech měsících, kdy už se mohou rozmnožovat.

Logo

Kosmani zakrslí žijí v tropických pralesech Jižní Ameriky. Je to jeden z nejmenších primátů světa, dospělý jedinec váží asi 120 gramů. Kosmani se zdržují hlavně na kmenech stromů, kde vykusují dolíky a získávají svou hlavní potravu - mízu. V Plzni žijí kosmani zakrslí od roku 2001 a vyvedli už šest mláďat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio