Plzeňská zoo slaví 95. výročí a v pondělí se znovuotevírá

8. duben 2021 14:15, aktualizováno

Zoologická a botanická zahrada města Plzně slaví 95 let od svého založení. Úspěchy i dramatické situace, které zoologická zahrada zažila, mapuje venkovní expozice ve Smetanových sadech. Nyní se zahrada také připravuje na znovuotevření.

Plzeňská zoologická zahrada je druhou nejstarší zoo v tuzemsku a také první zahradou, kde došlo ke sloučení zoo a botanické zahrady. Všechny zásadní okamžiky v historii plzeňské zoo připomíná v těchto dnech venkovní výstava, kterou je možné vidět ve Smetanových sadech v Plzni.

Výstava porovnává zajímavá zvířata, budovy a části areálu zoo a jejich proměny v čase. Nechybí ani statistické údaje jako je seznam ředitelů, chovatelských úspěchů nebo vývoj návštěvnosti zoologické a botanické zahrady. Expozice potrvá po celý duben.

Zahrada bude moci opět zahájit alespoň částečný provoz

Od pondělí 12. dubna by se podle vládních nařízení mohly pro omezené množství návštěvníků otevřít venkovní prostory zoologické a botanické zahrady. Zoo by tedy mohlo najednou navštívit 2 500 lidí. „Je to krásná zpráva, ze které máme radost,“ sdělil mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Všechny informace pro návštěvníky zoologická zahrada zveřejní na svém webu a facebooku.

Plzeňská zoo zažívá už od loňského roku vlnu solidarity, kdy se lidé snaží v rámci možností pomáhat, jak se dá. „Za dvanáct měsíců nám přibylo 300 nových kmotrů, adopcí. Máme zde také zajímavost, dárkové kupony pro zvířata na symbolické služby, které jsou k zakoupení na našem e-shopu,“ uvedl Martin Vobruba. Možná je také materiální pomoc v krmivu. Zoo uvítá komodity typu mrkev, jablko nebo vlašské ořechy.

Na webových stránkách Zoologické a botanické zahrady města Plzně vznikne novinka – botanické okénko, kde se budou objevovat aktuality z jednotlivých sezónních expozic. Představovány budou také nejzajímavější druhy rostlin.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio