Plzeňské atletky vybojovaly třetí příčku v prvním kole extraligy

24. květen 2018 16:05

Atletky plzeňské Škodovky patří k tomu nejlepšímu, co česká atletika nabízí. Důkazem bylo i úvodní kolo extraligy na pražské Julisce. I přes oslabenou sestavu skončily Západočešky na třetí příčce.

Běžkyně Linda Hettlerová si dokonce na dvoustovce splnila limit na evropský šampionát do 17 let. Na extralize přitom závodila vůbec poprvé v životě: „Běžela jsem stovku a dvoustovku a když jsem přišla na start dvoustovky, byla tam česká špička a já, jako dorostenka. Bála jsem se, ale udělala jsem čtyři body, jsem spokojená a radost má i trenér," hodnotila trochu rezervovaněji hodnotila své vystoupení Tereza Petržílková.

Na Julisce zvládla absolvovala čtyři disciplíny. Nejvíc se soustředila na čtyřstovku. „I když tam byly značné chyby, kterých jsem si vědoma, u štafet jsem si dávala větší pozor," dodala Petržílková.

Západočešky měly jen o bod méně než druhá Dukla

Spokojená může být po extralize i Tereza Hrochová. Vůbec poprvé si vyzkoušela 3000 metrů překážek a hned z toho byl druhý nejrychlejší čas sezóny. Bodový přísun zajistily také posily - Alexandra Bezeková, Olena Kolesnychenková a Kateřina Hálová.

Je to na druhou stranu takový paradox. Posily jsou důležitou součástí ženského týmu plzeňské Škodovky, navzájem se ale závodnice téměř neznají. „Běžela se mnou atletka ze Slovenska, před závodem se ale nevidíme, přijeli až na extraligu,“ říká Linda Hettlerová.

Celkově získaly Západočešky 158 bodů, o jediný bod méně než druhá Dukla Praha. Vítězné USK Praha s několika profesionálkami vybojovalo 221,5 bodů. I muži Škody Plzeň potřebují posily. V prvním kole bojovali o elitní šestku - nakonec jim chybělo 12 bodů.

„Sprintér Tomáš Sova, výborný člen do štafet, si při prvním závodě bohužel přetrhl stehenní sval, nicméně do druhého kola už by měl být pro štafety připravený,“ přeje si plzeňský běžec, český reprezentant (a to možná ve štafetě na letošním evropském šampionátu v Berlíně) Jiří Kubeš. 

autoři: jnm , Michaela Svobodová
Spustit audio