Plzeňské biskupství koupilo dům se 100 byty. Bude je pronajímat

3. listopad 2022 10:27, aktualizováno

Plzeňské biskupství zakoupilo ve Studentské ulici Plzni-Bolevci nově postavený bytový dům. Z peněz z pronájmu bytů bude v budoucnu financovat například sociální služby nebo opravy kostelů.

Biskupství pomáhá najít bydlení různým skupinám obyvatel. Momentálně vlastní více než 340 bytů. Ty pronajímá například seniorům nebo znevýhodněným občanům, kteří obvykle nemají finanční prostředky na složení kauce požadované jinými pronajímateli. V nově dokončeném domě ve Studentské ulici budou ale nájemci platit obvyklé komerční nájemné.

Šestipatrový dům postavil developer, od něhož biskupství hotovou stavbu odkoupilo. Zaplatilo ji částečně z restitučních náhrad, částečně díky úvěru. Dle biskupa Tomáše Holuba, který domu požehnal, církvi příjem z nájemného pomůže splácet úvěr a dále financovat vlastní provoz, nevýdělečné projekty nebo opravy památek.

Zájemci o pronájem se mohou hlásit

V domě najdeme byty o velikosti 1+kk až 4+kk. Komerční nájemné bude o něco nižší, než je plzeňský průměr. Jak uvedla Petra Benešová z majetkového a investičního oddělení plzeňského biskupství, zájemci o pronájem se už hlásí a momentálně probíhá předvýběr nájemníků realitní společností.

Do konce roku převezme církev v Plzni další dokončený bytový dům s 13 byty a nebytovým prostorem, tentokrát v Resslově ulici. I tyto byty budou k dispozici za komerční nájemné.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio