Plzeňské biskupství vybudovalo v Zátiší 36 bytů pro seniory

V Plzni v lokalitě na Zátiší stojí 36 nových bytů určených pro seniory. Obsazená je zatím třetina. V případě zájmu budou moci senioři využívat také pečovatelskou službu, kterou bude zajišťovat Městská charita Plzeň.

Bytový dům pro seniory v Plzni - Zátiší

Všechny bytové jednotky, které pro seniory vybudovalo plzeňské biskupství, jsou bezbariérové o dispozici 1+kk nebo 2+kk s balkonem nebo s terasou. V bytech se dokončují stavební práce a před domem se dodělává dlažba, aby k němu byl možný vjezd autem.

Přestože se dům nachází téměř na okraji Plzně, v okolí je veškerá občanská vybavenost. Asi 30 metrů od domu je zastávka trolejbusu a nedaleko je i nákupní zóna Borské pole. Zároveň budou mít nájemníci i blízko do přírody na procházky. „Lokalita je úplně ideální na klidné bydlení, ale s výdobytky města,“ doplnil mluvčí Biskupství plzeňského Pavel Říha.

Další z výhod pro nájemníky je ta, že se budou nacházet v komunitě podobně smýšlejících lidí. V domě vznikne také klidová odpočinková zóna, jakási společenská místnost, kde se budou moci zdejší nájemníci setkávat. Senioři tedy budou mít soukromí, ale zároveň společně budou moci trávit čas.

Městská charita Plzeň zajistí pečovatelskou službu

Pokud budou chtít budoucí nájemníci využít pečovatelskou službu, mohou se obrátit na Městskou charitu Plzeň. „A to v případě, že nebudou sami zvládat například hygienu nebo věci osobního charakteru. Pracovníci charity jim mohou pomoci s praním, žehlením, mohou dojet na nákup nebo mohou zprostředkovat služby jako speciální polohovací postele,“ uvedl Pavel Říha.

Z celkových 36 bytových jednotek je v nabídce zatím 30 bytů. Obsazená je pouhá třetina z nich. 20 bytů je tak stále volných. Pokud půjde vše podle plánu, kolaudace by měla být za 14 dní a nájemníci by se tak mohli začít stěhovat už na začátku září.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio