Plzeňské DEPO2015 představí recyklovaný design na výstavě Má plast

14. září 2016

Boty, lustry, nábytek a další atraktivní objekty představí výstava Má plast v plzeňském DEPO2015 od 11. října. Díla našich i zahraničních umělců a designérů již od 5. října doplní dětská herna z plastových kontejnerů


Přineste odpadový plast do DEPA. O co je zájem:
víčka od PET lahví
obaly od čisticích prostředků nebo kečupu
polystyren
plastové nádobí a kelímky
kousky lega
zubní kartáčky

„Plast je všude a především plave ve všech mořích. Plastového odpadu je tolik, že se dostal i do těla živočichů na dně Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi. Na výstavě Má plast představujeme 15 umělců a designérů, kteří se snaží na tento problém nejen upozornit, ale i navrhnout tvůrčí řešení. Těším se hlavně na 3D tiskárnu, která byla přestavěna na hudební nástroj. Hraje českou hymnu a přitom tiskne z recyklovaného plastu přímo před zraky diváků,“ upozorňuje programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko.

Lidí v DEPU uvidí vůbec poprvé dnes už proslavenou stoličku Sea Chair. Vzniká přímo na moři na rybářské lodi, kam se plastový materiál dostane v rybářských sítích. Alexander Groves a Azusa Murakami vylovený plast hned na palubě taví a každou židli popíší GPS souřadnicemi jejího vzniku.

Podívejte se na video, jak se židličky vyrábějí.

Na výstavě Má plast se představí také nizozemský designér Dave Hakkens. Ten navrhl čtyři základní stroje tak, aby si kdokoli mohl lokálně plastový odpad přetvořit do smysluplných produktů. Kolem projektu vzniká globální komunita lokálních recyklačních kutilů, kteří staví svoje verze stroje. První ruční recyklátor už zčásti funguje také v DEPO2015, kde si ho mohou lidé zatím prohlédnout a během výstavy pak také „nakrmit“ vlastním doneseným plastem.

Na výstavě nebude chybět celosvětově uznávaná PET art umělkyně Veronika Richterová, berlínští Plastique Fantastique, výtvarnice Nicole Taubinger nebo plzeňský sochař Benedikt Tolar. Ten kromě série grilovaných a jinak deformovaných odpadkových košů navrhl také hernu pro děti z plastových kontejnerů nebo šlapadla z barevných popelnic. Aktivistický design doplní také výrobky z recyklovaného materiálu od světových designerských hvězd, například boty Melissa od architektky Zahy Hadid nebo módní návrhářky Vivienne Westwood.

Výstava v DEPO2015 chce ukázat, že aby se z Mé vlasti nestala Má plast. „V Evropě se jen 30 % plastového odpadu zrecykluje, 40 % se spálí a 30 % končí na skládce,“ dodává Jiří Sulženko.

„Systematické třídění a recyklace odpadu má v ČR víc než 15 letou historii. Za tu dobu už patříme mezi evropskou špičku, ale i přes to je pořád co zlepšovat. Osvěta a vzdělání veřejnosti v oblasti třídění a recyklace je pro nás jednou z priorit,“ říká Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM, a.s.

autor: iko
Spustit audio