Plzeňské Jiráskovo náměstí čekají změny za desítky milionů korun

27. červen 2017

Zavlažovaný trávník, psí loučka, méně aut a víc zeleně. Tak by mělo po rekonstrukci vypadat Jiráskovo náměstí v Plzni. Počítá s tím vítězný návrh, který odborníci vybrali v architektonické soutěži.

Jiráskovo náměstí v Plzni čeká rekonstrukce za desítky milionů korun. Obvod Slovany před dvěma lety uspěl v grantové výzvě a získal na rekonstrukci 25 milionů korun z nadace Proměny Karla Komárka. Následovala architektonická soutěž, kterou vyhrál pražský ateliér re:architekti. Jejich návrh obnovy Jiráskova náměstí vybrala porota jako nejlepší.

„Vítězný návrh se nejlépe popral s celkovým charakterem území. Myslíme si, že mu nejlépe porozuměl a že jednotlivé prostory, ze kterých se Jiráskovo náměstí skládá, velmi dobře zpracoval," vysvětlil předseda poroty architekt Pavel Nasadil, co o vítězi architektonické soutěže rozhodlo.

Vítězný návrh přijeli do Plzně představit samotní autoři. Podle architekta Ondřeje Synka návrh jasně určuje, jak by jednotlivé části náměstí měly fungovat.

„Před kostelem a klášterem se snažíme udělat parkové náměstí a dáváme pryč z jeho středu auta a děláme v něm velký trávník, který má sloužit pro obyvatele a zároveň do něj umisťujeme další prvky, které mají iniciovat život," popsal Ondřej Synek.

V prostoru bývalé točny návrh počítá s parčíkem a loučkou pro pejskaře. Oživit chtějí architekti i prostor před Masarykovou základní školou. Ten by se měl připojit přímo ke škole. Uzavřít by ho měl plot tak, aby ho mohla škola plně využívat a studenti mohli během přestávek vybíhat na zahradu. Drobné změny podle architekta Ondřeje Synka čekají i klášterní zahradu. Snahou je využít to, co už tam je a zkombinovat různé aktivity tak, aby se nadále uchoval charakter klášterní zahrady jako tiššího místa.

Obyvatelé náměstí se bojí, že přijdou o stromy

Místní obyvatele při prezentaci nejvíc zajímala otázka zeleně. Návrh počítá s vykácením řady stromů před klášterem, naopak podél ulic vzniknou nové aleje. K tomu by se měly využít dendrologické výzkumy a v souladu s kompozicí pak chtějí architekti rozhodnout, který strom zůstane a který nechají odstranit.

„Samozřejmě v návrhu jsou i doplněné další stromy nové a těm zajistíme podmínky takové, aby i v budoucnu dobře prosperovaly a co nejdříve nahradily ty stávající stromy," říká krajinná architekta Pavla Drbalová

Velká diskuze se týkala i dopravy a parkovacích míst na Jiráskově náměstí. Autorem řešení je dopravní expert Květoslav Syrový. Celá oblast by se podle něj měla stát součástí zóny, kde se jezdí rychlostí 30 km/h.

„Zásadní změnou je, že tady rušíme dvě komunikace, které jdou přes náměstí. Jedna z nich, co navazuje na Táborskou, vytváří tranzitní dopravu. Parkování jsme se snažili zachovat podle zadání v počtu 160 míst," řekl Květoslav Syrový.

Všechny návrhy obnovy Jiráskova náměstí včetně vítězného si mohou lidé prohlédnout na výstavě, která je umístěná přímo na Jiráskově náměstí před kostelem a bude tam až do září. Pokud město uzavře s vítězným ateliérem smlouvu, začne se připravovat projektová dokumentace. Se zahájením rekonstrukce náměstí se počítá nejdřív v roce 2019.

autoři: čer , sch
Spustit audio