Plzeňské Litice pokračují v boji proti plánovaným průmyslovým halám

14. březen 2017

V plzeňských Liticích mimořádně zasedlo k jednání zastupitelstvo obvodu. Důvod byl jediný - chystaná stavba průmyslových hal na okraji této městské části. Litičtí je nechtějí, protože se obávají přílivu agenturních dělníků a nárůstu dopravy. Zastupitelé obvodu říkají, že lidé neměli možnost se ke stavbě vyjádřit a chtějí prosadit zásadní změny v projektu. Už se taky obrátili na ombudsmanku.

Během mimořádného Zastupitelstva v Liticích se diskutovalo o všech možných variantách, jak bojovat proti nechtěné stavbě a jaké možnosti obyvatelé této městské části mají. Dokonce padaly návrhy i na referendum. To ovšem zatím není na pořadu dne.

„Dnes se tady podařilo něco, o čem jsem snil. Celá obec se sjednotila, myslím tím tedy zastupitelstvo, a opozice i koalice včetně pana starosty potáhneme za jeden provaz. A co teď bude následovat? Máme tady nějaká usnesení, na základě kterých doufáme, že pan primátor a rada města Plzně zařadí náš bod, tedy průmyslový park Litice, do jednání zastupitelstva města Plzně,“ shrnuje výsledek jednání zastupitel Litic Pavel Bosák.

Zastupitelstvo města Plzně zasedá 16.3. Ovšem už dnes v 17 hodin se bude protestovat na plzeňském náměstí Republiky. „Budeme chtít vyjádřit naši podporu tomuto boji a nesouhlas s výstavbou megalomanského projektu. Po zastupitelích a představitelích města budeme žádat, aby jednoznačně vyjádřili postoj města k tomuto problému, a ta to tak, že bude negativní,“ vysvětlil Bosák.

Řešení tu jsou

Jedno z možných řešení je například v pozemcích pod částí plánované komunikace, která má k halám vést. Patří totiž městu. Podle Pavla Bosáka by bylo nejjednodušším řešením, kdyby město své pozemky na výstavbu cesty investorovi vůbec neposkytlo.

Mimořádné zastupitelstvo také ustanovilo pětičlenný výbor, který bude za Litice v celé záležitosti jednat. Opozice se dožadovala vysvětlení, proč nebyly včas k dispozici informace o plánované stavbě. Viní z toho starostu Jaromíra Janouška.

Jak uvedl zastupitel Litic Martin Dezort o záměru se zastupitelé dozvěděli až letos 27. ledna. „Po dnešním zastupitelstvu mám jistotu, že pan starosta o záměru skutečně věděl, jen o tom nikoho neinformoval. Fandím zastupitelstvu, že jsme se všichni postavili za stanovisko odebrat panu starostovi v tomto bodu kompetence,“ říká Dezort.

Z toho důvodu se také starosta Jaromír Janoušek odmítl vyjádřit na mikrofon. Před zastupiteli se ale hájil tím, že informací od něj měli dostatek.Podle firmy Accolade jsou obavy zbytečné. Kamionová doprava Litice nezasáhne a do zóny se přesunou pracovníci z jiné části Plzně.

Litičtí zastupitelé také na závěr odsouhlasili termín veřejného projednání s občany. Uskuteční se 23. března.

autor: kos
Spustit audio