Plzeňské mateřinky zřizují třídy pro ukrajinské děti. Jedna bude v centru v bývalém Čedoku

15. srpen 2022 16:49, aktualizováno

Nové třídy pro děti ukrajinských uprchlíků připravují plzeňské mateřské školy. Po prvních zvláštních zápisech by jich v září mělo do školek nastoupit přes 200. Většinou budou chodit do tříd na odloučených pracovištích.

Jedno z odloučených pracovišť mateřské školy pro děti ukrajinských uprchlíků právě vzniká třeba v prostorách bývalého Čedoku v Sedláčkově ulici v centru Plzně. Tam se 24. Mateřská škola Plzeň ve Schwarzově ulici snaží vytvořit dvě třídy. Kapacita každé z tříd je 25 dětí. Po prvním kole zápisu ještě nejsou všechna místa obsazena. Zatím je přihlášeno 28 dětí.

V odloučeném pracovišti budou čtyři učitelky, v každé třídě dvě, a také dvě ukrajinské tlumočnice, které budou pomáhat komunikaci s rodiči a s dětmi. „Pak tady bude provozní zaměstnanec, který se bude starat o výdej jídla a úklid prostor,“ zmínila ředitelka 24. mateřské školy Lenka Kůsová. „Bude sem jezdit závoz jídla, protože musíme jídlo dovážet,“ doplnila.

Třídy pro Ukrajince mají hygienickou výjimku

Do těchto nově vznikajících tříd mohou chodit pouze děti ukrajinských uprchlíků. A to i proto, že tyto třídy mají podle zákona Lex Ukrajina hygienickou výjimku. V praxi to například znamená, že není nutné dodržet potřebný počet dětských záchodů jako v běžných školách.

Centrální plzeňský obvod přesto musel prostory pro potřeby školky opravit. Nejnutnější stavební opravy byly v rozsahu 175 tisíc korun bez DPH. Většinu vybavení poskytly mateřské školky 3. městského obvodu. Vybavení jako hračky, výukové materiály a nábytek vyčlenily ze svého nepotřebného majetku.

Další třídy pro ukrajinské děti připravují mateřinky na Slovanech nebo Doubravce. Nové zaměstnance mohou ředitelky vybírat z registru, který vytvořilo město ve spolupráci s Úřadem práce. Nachází se tam ukrajinští uchazeči o jakoukoliv pozici ve školství. „Ředitelky s námi toto úložiště sdílí a ve chvíli, kdy vytvoří třídu, tak si budou moci z tohoto úložiště vybrat patřičnou profesi, kterou potřebují,“ uvedla vedoucí odboru školství Dagmar Škrlantová.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio