Plzeňské městské dopravní podniky zavedly přenosné předplatné

7. leden 2019 08:15

Novinka Plzeňských městských dopravních podniků funguje od ledna. A může ji využívat více lidí najednou.

Přenosné předplatné není vázané na konkrétního člověka a může ho tedy využívat například víc členů rodiny nebo parta přátel. Je určené pro ty, kteří si nechtějí kupovat jednotlivé jízdenky, ale ani naplno nevyužijí vlastní předplatné.

Nosičem je takzvaná Plzeňská mini, tedy malé žluté kolečko s čipem a očkem na klíčenku, která je k zakoupení v zákaznických centrech dopravního podniku za 200 korun. Při pořizování není potřeba zadávat osobní údaje ani vyplňovat žádné formuláře a dobíjení je možné i přes bankomaty České spořitelny a e-shop Plzeňské karty. V jednu chvíli ovšem může na přenosné předplatné cestovat jen jeden člověk.

Dražší, ale pro více lidí výhodnější

Přenosné předplatné je o 30 procent dražší než klasické časové jízdenky. Například na 365 dní stojí podle aktuálního ceníku 5.203 korun, zatímco běžné předplatné přijde na 4002 koruny. Přenosné předplatné na 31 dní je za 632 Kč, běžné základní stojí na měsíc 486 korun. Cena je sice vyšší, podělí se o ni ale více lidí.

Novinkou je také to, že Plzeňské městské dopravní podniky umožňují od letošního 1. ledna nabíjet předplatné na Plzeňskou kartu na libovolnou délku od jednoho do 365 dnů. Od loňského září taky jezdí v plzeňské MHD děti od šesti do 15 let zdarma a lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené platí od září polovinu z plnocenné předplacené jízdenky.

Ročně sveze plzeňská městská hromadná doprava kolem sto milionů lidí.

Spustit audio