Plzeňské nanomasky mají potřebná povolení a mohou do prodeje v celé EU

Také západočeské firmy pomáhají v boji s koronavirem. Třeba Okula Nýrsko přispěchala hned v březnu s dodávkami ochranných štítů a brýlí. Povolení chránit zdraví a život nově dostaly i nanomasky z Plzně. Tyto obličejové ochranné pomůcky během prvních týdnů pandemie koronaviru vyvinula plzeňská firma Workpress Aviation.

Společnost Workpress Aviation se běžně zaměřuje na letecký průmysl. Poté, co masky otestovala a dál vylepšila, získala v těchto dnech i potřebné certifikáty a povolení nabízet je Čechům a dalším Evropanům. V budoucnu se chce ucházet v Česku i o státní zakázky.

„Maska vydrží v řádu let, filtr v řádu měsíců. Filtry zajistí, že se vám viry vůbec nedostanou do těla. Filtry se neznehodnocují tím, že by ztrácely účinnost. Pouze tím, že se zanášejí velkými částicemi. Takže v momentě, kdy cítíte, že se vám dýchá hůř, je třeba vyměnit filtr,“ popsal nanomasku její konstruktér Jan Saibert.

Vývoj masky začal v březnu, jejich použitelnost v praxi ověřovali zdravotníci nebo pracovníci v sociálních službách. „Tyto masky dostaly třeba zařízení, která pracují s hendikepovanými, dále nemocnice, záchranáři, hasiči, popeláři. Všechny připomínky se uplatnily,“ potvrdil náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner.

Podle konstruktéra Jana Saiberta je teď k dispozici už druhá verze masky: „Máme schválení od ČOI pro prodej polomasky v rámci EU a máme výsledky testování polomasky 1 NN 140-143 a připravujeme další verzi. Výrobu rozjedeme za další dva týdny.“

Nanomasky vyrábějí i vězni

S výrobou nanomasek pomáhají zaměstnancům továrny i vězni v borské věznici. Aktuálně firma vyrábí tisíce masek denně. „Děláme momentálně čtyři tisíce masek denně, jsme schopni dělat i 30 tisíc denně,“ řekl jednatel firmy Jiří Heckel.

Díky potřebným povolením už může společnost jednat se zdravotníky, vězeňskou službou nebo policií a začne usilovat o zakázky. Primárně chce masky dodávat do Česka.

Výrobu masek si tento týden v Plzni prohlédl ministr vnitra Jan Hamáček. „My jsme ukončili nouzové zásobování, které probíhalo hlavně dodávkami ze zahraničí, a chceme vytvořit prostor pro české firmy. Kdyby se epidemie vrátila, chtěli bychom alespoň část ochranných prostředků získávat v ČR,“ sdělil ministr vnitra.

S plzeňskými maskami se podle ministra seznámí i další složky integrovaného záchranného systému – policie a hasiči. „Pak už budeme pokračovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Vypíšeme příslušný tender a firma má šanci se přihlásit. Teď se chystá velký tendr na pohotovostní zásoby, který vypisuje Správa státních hmotných rezerv a i tady je pro firmu Workpress Aviation šance,“ vysvětlil Jan Hamáček.

Pořízením ochranných pomůcek se bude zabývat i Plzeňský kraj. „My budeme řešit zajištění ochranných pomůcek pro zdravotnická a sociální zařízení. Bavíme se o tisících kusů, které budeme od firmy požadovat,“ připustil náměstek hejtmana Ivo Grüner.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio