Plzeňské neziskové organizace, věnující se hlavně dětem, se stěhují do nového

18. prosinec 2019 09:35

Budova takzvané Komendy v Plzni patří ode dneška neziskovkám. Několikapatrový objekt v sadech Pětatřicátníků 27 město částečně opravilo pro potřeby několika organizací, starajících se o postižené nebo sociálně znevýhodněné.

Objekt Komendy patří městu, které za rekonstrukci zaplatilo přes 32 milionů korun. Neziskovky budou platit zvýhodněné nájemné 250 korun za metr čtvereční ročně. V zadní části domu jsou nová okna, ve všech místnostech je nová podlaha, je vyštukováno a vymalováno. Instalovány byly nové radiátory, na každém patře jsou toalety a nové jsou také rozvody elektřiny a vody.

Komendu budou využívat i hendikepovaní. takže bylo důležité vybudovat rampu a rovněž snadný přístup na zahradu. Nechybí zde výtah a každá organizace má k dispozici vlastní kuchyňku. Dům má instalovaný bezpečnostní systém.

Zabydlování ještě chvíli potrvá

Někde jsou zatím jen holé místnosti, ale třeba přízemí, kde sídlí organizace Blízký soused, už je zabydlené. Je tu koberec, gauč, komody, stoly, židle, herní koutek i velká tabule s projektorem. Naproti přes chodbu je další místnost s pingpongovým stolem nebo stolním fotbalem. Teď záleží na každé ze čtyřech organizací, jak rychle si vše přizpůsobí a zařídí.

Zázemí v Komendě našlo Sdružení Ty a Já, nabízející aktivity pro mladé lidi se zdravotním postižením, dále Blízký soused, věnující se lidem, kterým hrozí sociální vyloučení, také organizace Ponton, která pomáhá dětem a mládeži z problematického prostředí a společnost Tady a teď, fungující pro lidi s nízkými příjmy, s dluhy a podobně.

Komenda je název pro středověké sídlo rytířského či křižovnického řádu, například templářů, johanitů, německých rytířů nebo křižovníků s červenou hvězdou.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio