Plzeňské podchody se s příchodem jara pravidelně myjí a dezinfikují

V plzeňských podchodech u Lochotínského pavilonu a u čerpací stanice Pod Záhorskem musí pracovníci úklidové firmy odklízet spadané listí, odpadky, ale někdy také lidské zvratky a výkaly.

Čištění podchodu v Plzni

Od jara do podzimu si město najímá pracovníky z úklidové firmy. Ti podchody myjí takzvanou mokrou metodou a v době koronavirové pandemie prostory čistí také desinfekcí. Okna, schody, zábradlí, zdi a podlahy se tak omývají za pomocí benzínové tlakové myčky. Jeden podchod zabere vyčistit přibližně hodinu a půl.

Pracovníci v podchodech často nalézají značný nepořádek a odpadky. Občas se zdá, že si podchod někdo dokonce spletl s veřejnými záchody. „Mokré čištění je potřeba. Zamést to nejde,“ sdělil pracovník úklidové firmy Vladimír. Všelijaké nápisy dříve odstraňovala úklidová četa ředidlem. Nyní se již myjí jen vodou.

Zábradlí a podlahy se dezinfikují

Čištění podchodu v Plzni

Poté, co se podchod umyje vysokotlakovou hadicí, se zbylá voda stahuje stěrkou. „Aktuálně je výrazně zvýšen dohled na dezinfekci a čistotu. Používá se více anticovidových nástřiků především na podlahy a zábradlí,“ uvedl místostarosta MO Plzeň 1 Miroslav Brabec (ČSSD).

Oba podchody na území městského obvodu Plzeň 1 budou pracovníci úklidové čety pravidelně čistit každý měsíc až do konce října.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio