Plzeňské školy se připravují na ukrajinské děti

5. březen 2022 12:08, aktualizováno

Dvě školy v Plzni na Lochotíně začnou od pondělí nabízet hlídání dětí ukrajinských uprchlíků. Služba má pomoci rodinám zorientovat se v nové situaci a zařídit si vše potřebné.

Na příchod školáků z válkou postižené Ukrajiny se připravují základní a mateřské školy v Plzni. Třeba první plzeňský obvod uprchlíkům nabídne více než padesát míst ve školkách. Od pondělí v jedné mateřské a základní škole na Lochotíně začne také fungovat hlídání pro ukrajinské děti. Podobnou službu obě zařízení nabízela v době pandemie kooronaviru dětem rodičů, kteří pracovali v integrovaném záchranném systému.

Prostory 78. mateřské školy uklízejí a připravují školnice a vedoucí jídelny. „Samy mi nabídly pomoc a chtějí také po své pracovní době pomoci s hlídáním dětí. S komunikací s dětmi i rodiči nám pomůže jedna ukrajinská učitelka,“ uvedla ředitelka školky Monika Kalašová. Pro začátek může školka přivítat 15 dětí. „Mohou si tady něco vyrobit v keramické dílně, nosíme sem hračky a uklízíme, aby měly všechno připravené a čisté,“ popsala zaměstnankyně školky Adéla Rafová.

Zkusí zavést i výuku

Pomoci je připravena také 31. základní škola, kde vyčlenili počítačovou učebnu. „Mělo by se jednat o asi 25 dětí ve věku od 6 do 10 let. Nakupujeme omalovánky, věci na vyrábění, stahujeme ukrajinské pohádky a filmy, sháníme také ukrajinské knížky,“ řekl zástupce ředitele Zbyněk Rubáš. „Už máme k dispozici jednu překladatelku a také chlapce, který by pomohl s komunikací. Jedna ukrajinská paní učitelka by zkusila zavést výuku,“ doplnil. Děti budou mít k dispozici internet, aby se mohly spojit se svými blízkými.

Vedoucí odboru školství na plzeňském magistrátu Dagmar Škarlantová si myslí, že ukrajinští rodiče právě řeší hodně problémů, rozhodují se, kde se usadí, kam zapíšou děti do školy, a proto potřebují podporu.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio