Plzeňské Slavnosti svobody 2020 se odehrají online

21. duben 2020 13:30

Měly to být největší oslavy osvobození za poslední roky. Plzeň si na začátku května při Slavnostech svobody chtěla velkolepým způsobem připomenout 75. výročí konce druhé světové války. Akci pro desítky tisíc lidí a za účasti zahraničních hostů ale kvůli pandemii koronaviru a uzavřeným hranicím není možné uspořádat.

„Rozhodli jsme se, že 75. výročí ale nemůžeme přejít bez vzpomínky a bez kontaktu s našimi veterány,“ řekla Jana Komišová z odboru prezentace a marketingu plzeňského magistrátu, který má každoročně pořádání slavností na starosti. „Využijeme moderních technologií a budeme 3. května zhruba od 11 hodin vysílat živé Slavnosti svobody.

Šest hodin rozhovorů, vzpomínek a hudby z Depa 2015

Živý přenos „náhradních“ Slavnostní svobody připravuje spolu s dalšími Jiří Kunc ze Studia zamlklých mužů. „V prostoru Depa 2015 vybudujeme velké studio. Bude tam několik scén, na každé z nich se bude odehrávat část programu. Všechno bude tak, abychom dodrželi povinné odstupy jednotlivých vystupujících,“ popsal Jiří Kunc. V nejvyšší kvalitě, bude možné sledovat přenos na webových stránkách Slavností svobody. Program poběží ale i na facebooku.

Diváci živého šestihodinového vysílání se mohou těšit na rozhovory, ukázky vojenské historické techniky, vzpomínky pamětníků, dobovou módní přehlídku, chybět nebude ani hudební program, o který se postará Pilsner jazz band. Moderovat bude Lucie Výborná.

Primátor Martin Baxa věří, že si vysílání naladí přes internet i lidé za oceánem a v Belgii, kteří obvykle v květnu Plzeň navštěvují. Osvoboditelům Plzně a západních Čech město poslalo symbolickou podporu. „Poslali jsme roušky s logem města Plzně, které šili dobrovolníci. Chtěli jsme symbolicky říct, že i v takto těžké době jsme ve spojení,“ dodal primátor.

G. Patton Waters: Víme, že ochraňujete to, co musíte

Ani veteráni nezapomněli a posílají na západ Čech slova povzbuzení a naděje, že se do Plzně vrátí příští rok na Slavnosti svobody 75 + 1. Pocity přátel za oceánem shrnul také vnuk generála osvoboditele George Patton Waters: „Moc nás mrzí, že tam letos nebudeme. Ale víme, že tak jako my, ochraňujete to, co musíte, a že příští rok 2021 uspořádáte slavnosti jako výroční. Všichni se na vás těšíme a prosím zůstaňte zdraví a Bůh vám pomáhej.“

Město Plzeň už teď přislíbilo, že letošní velké slavnosti přenese do příštího roku a uspořádá je v takovém rozsahu, jaké měly být letos.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio