Plzeňské slavnosti svobody letos trochu jinak

30. květen 2014
Tento pořad

Plzeň letos výrazněji změní tvář tradičních květnových Slavností svobody, které připomínají osvobození města a konec druhé světové války v květnu 1945. Slavnosti budou i nadále věnovány vojenským veteránům, ukázkám staré armádní techniky, bojovým ukázkám, pietním aktům u pomníku padlých a kulturním vystoupením. Poprvé slavnosti zdůrazní také dnešní svobodu a její současné ochránce - českou policii a armádu.

Součástí pětidenních slavností, které potrvají od 2. do 6. května, tak bude i ukázka současné policejní a armádní techniky a činnosti. Jako připomínku svobody slova bude poprvé fungovat také dočasný řečnický koutek, takzvaný Hyde Park. Plzeň, která každoročně organizuje jedny z největších oslav konce druhé světové války v republice, přijdou letošní slavnosti na víc než 1,6 milionu korun. V Hyde Parku sice nebude stát strážník ani policista, přesto zde bude pořadatel, který bude moci vypnout řečníkovi mikrofon, pokud by se uchýlil k silným vulgarismům nebo protiprávnímu jednání.

Primátor města Plzně Pavel Rödl se domnívá, že do dalekého budoucna už nelze mít slavnosti postaveny na veteránech, protože nebudou moci kvůli zdravotnímu stavu jezdit, za čas bude i historická technika vzácná. Do budoucna by měl být dán důraz právě na ty, kteří svobodu hájí dnes.

Slavnosti svobody v Plzni

Při letošních oslavách budou zájemci moci navštívit tradiční kemp staré vojenské techniky, konat se budou pietní akty u pomníků ve městě, včetně hlavní vzpomínkové akce 6. května u pomníku Díky, Ameriko!. Nebude také chybět historická bojová ukázka, tentokrát koncipovaná jako bitva u mostu, v neděli projede městem Convoy of Liberty - kolona více než stovky historických, zejména amerických vojenských vozů.

I letos čeká diváky hudební program u muzea generála Pattona, na náměstí Republiky a nově i v amfiteátru u bývalého výstaviště. Právě tam předvedou ukázky své činosti například policejní kynologové, kriminalisté, zásahová jednotka či jízdní policie. Lidé si budou moci zastřílet na laserové a vzduchové střelnici.

policista se psem

Armáda představí současnou vojenskou techniku, včetně zdravotnického vozidla, raketometu, polní kuchyně. Dynamická ukázka přiblíží záchrana osob vrtulníkem. Pro několik desítek zájemců nabídne armáda možnost přespání ve vojenských podmínkách, včetně brzkého budíčku a rozcvičky.

Slavnosti doplní sportovní přebory a výstavy, k hlavním hvězdám hudebního vystoupení bude tradičně patřit Jan Vyčítal. Na náměstí zahrají skupiny Poutníci, Žlutý pes nebo Petr Spálený a Apollo, Láďa Kerndl a Jazz Frineds a také posádková hudba Armády ČR a k vidění bude jednotka hradní stráže s exhibičním vystoupením.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio