Plzeňské sociální zařízení Domovinka shání zdravotní sestry

15. duben 2019 11:35

S nedostatkem zdravotních sester se potýkají nejen nemocnice, ale i sociální zařízení. Například plzeňská Domovinka jich aktuálně postrádá šestnáct.

„V týdenním stacionáři nám schází jedna sestřička, ale v terénních službách, což je domácí péče a domácí hospicová péče, nám teď celkově chybí kolem 15 sester. Například na stacionáři máme nepřetržitý provoz, takže sestřička tu musí být. Nejde, aby na jeden den vypadla. Zaskakuje tedy kdo může a sestry jsou samozřejmě přetížené. Na domácí péči a na domácím hospici to děláme tak, že nepřijímáme další klienty. Máme stop stav. Což je škoda, protože nemocní potom končí v nemocnici. Hlavně umírající pacienti, když chtějí umřít doma, tu možnost nemají,“ řekla ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová.

Podle ní nemá význam žádat ohledně nedostatku sester o pomoc město. Plzeň Domovinku podporuje finančně i jinak, ale sestry hledat nemůže. To potvrdila i náměstkyně primátora Eliška Bartáková: „Skutečně město v tomto nic nezmůže. Vše je závislé na Ministerstvu práce a sociálních věcí, od něhož bychom očekávali silný nový sociální zákon, který by právě myslel na úskalí a specifika těchto různých sociálních služeb. Slyšela jsem, že je někde v šuplíku, ale zatím jsem neslyšela, že by se na něj pamatovalo.“

Zpětná vazba od klientů dává hodně

Jednou z pečovatelek, které se v Domovince o seniory starají, je například Lenka Vyviálová. Ačkoliv konkrétně v tomto zařízení pracuje jen rok a půl, v oboru se pohybuje už 24 let. „Práce se seniory mě naplňuje. Hodně mi dává zpětná vazba klientů. Když Vás vezmou za ruku anebo řeknou děkuji, to se mi vše vrací. Oproti jiným zařízením je v Domovince opravdu domácí prostředí. Je tu i vybavení, které má člověk běžně doma. Není to jako klasické nemocniční zařízení. Klient má právo se i víc rozhodovat a dělat si věci, jak by chtěl. Samozřejmě dodržovat nějaký řád musí, ale vyhovujeme si navzájem, “ řekla Lenka Vyviálová.

Sociální zařízení Domovinka už přes dvacet let pomáhá seniorům a jejich rodinám v Plzni a okolí. Provozuje stacionáře, pečovatelskou službu, domácí péči i domácí hospicovou péči. V současnosti má přes 300 klientů. V budoucnu by se měla rozrůst o dalších 80 lůžek v domově se zvláštním režimem, který chce postavit město.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio