Plzeňské strojírny TS Plzeň chystají hromadné propouštění

23. srpen 2019 15:35

Plzeňské strojírny TS Plzeň mají problémy. Dceřiný závod firmy Žďas ze skupiny CITIC Europe Holdings je ve ztrátě, nemá zakázky a od jara propouští zaměstnance. Výpověď už dostala necelá třetina ze dvou set dvaceti lidí. Ti ostatní dosud nevěděli, co s nimi bude. Po čtvrteční schůzce šéfů firmy s odbory a zaměstnanci už ale mají jasno.

„Nám řekli, že budeme všichni končit a zůstanou jenom ti, kteří budou potřební na dokončení zakázek,“ komentoval situaci po setkání s vedením firmy jeden ze zaměstnanců. „Já pokračovat nebudu a více méně se na to těším,“ pokračoval s tím, že je rýsovač a o tento obor je vcelku zájem, o svou budoucnost strach tedy nemá.

Krach už nelze zvrátit

Že TS Plzeň chystá další výpovědi, potvrdil po schůzce s vedením šéf podnikových odborů Ervín Eger. „Přistoupí se k hromadnému propouštění zaměstnanců, které budu ještě probírat s výkonným ředitelem, sedneme si nad tím seznamem a u každého člověka bude nějaký termín, kdy bude propuštěn,“ řekl.

„Samozřejmě je jednoznačně dané a probírali jsme to s majitelem, to znamená zástupci nebo představenstvem Žďárských strojíren, že firma Těžké strojírenství Plzeň jde do útlumu, končí výrobní činnost a nedá se to nějakým způsobem zvrátit,“ dodal Eger.

Vedení firmy v tiskové zprávě po jednání s odbory uvedlo, že za problémy strojíren TS Plzeň můžou manažerská rozhodnutí předchozího vedení a také insolvence společnosti Vítkovice Machinery, kvůli které strojírny přišly o tržby. Teď mají ztrátu 72 milionů korun a propouští.

Lidé dostanou odstupné nad rámec smlouvy

Ve shodě s odbory ale prý firma našla sociálně odpovědné řešení. Šéf podnikových odborů Ervín Eger to upřesnil: „Ti zaměstnanci dostanou při skončení pracovního poměru odstupné nad rámec dnešní kolektivní smlouvy a nad rámec zákoníku práce další tři průměrné mzdy, to znamená místo pěti mezd osm.“

Dohoda o odstupném je součástí dodatku kolektivní smlouvy. Jeho podpisem odbory ukončily po třech měsících stávkovou pohotovost. „Asi se to nedalo udělat jinak,“ řekl šéf odborů a zakončil: „Já tam pracuju od roku 1978 a nikdy jsem si nemyslel, že budu zavírat společnost.“ Zaměstnanci podle něj alespoň vědí, co bude dál, a nežijí v nejistotě.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio