Plzeňské tramvajové tratě potřebují rekonstrukci

21. listopad 2019 15:35
Zprávy

Tramvaje v Plzni musí v některých místech jezdit pomaleji. Důvod? Špatný stav kolejí. Na kompletní opravu všech poničených úseků ale město nemá peníze.

Jen dvacetikilometrovou rychlostí můžou jezdit na některých místech plzeňské tramvaje. A to kvůli špatnému stavu kolejí. Na opravu všech poškozených úseků město peníze nemá. A tak musí plzeňské dopravní podniky snižovat maximální rychlost tramvají a také měnit jejich jízdní řády.

„Na samotných kolejích poškození není, jde o poškození panelu, do kterého jsou koleje usazeny. Na další části této linky, kde jsou koleje zasazeny v dřevěných pražcích, které neumožňují pevné uchycení kolejí, může dojít ke zvlnění kolejiště,“ vysvětlil Tomáš Mráz, vedoucí dispečer Plzeňských dopravních podniků.

Špatné panely, padající omítka

Podle mluvčího dopravních podniků se jedná o několik úseků. „Dva jsou na Koterovské třídě, potom je jeden úsek ve Sladkovského ulici a jeden na Skvrňanské, tam jsou zpomalení na 30 kilometrů za hodinu, ale je i jeden úsek, kde je zpomalení na 20 kilometrů za hodinu,“ řekl René Vávro.

Kvůli zpomalení muselo dojít k úpravě jízdních řádů, budou se měnit k 30. 11. letošního roku. Zpomalení mohou zaznamenat cestující i na linkách 1 a 4, a sice v úseku pod mosty u rondelu. „Tam to není z důvodu špatného stavu tratí, ale z důvodu špatného stavu mostů, ze kterých padá omítka do prostoru kolejiště. Takže tam je zpomalení z důvodu snížení rizika vykolejení tramvaje,“ vysvětlil Vávro.

Město opraví dva úseky

Město sice velkolepě otevře novou tramvajovou trať k univerzitě, ale na opravy stávajících tratí peníze v rozpočtu nejsou. S výjimkou dvou míst. „V průběhu prázdnin by měla být kompletně opravena Sladkovského ulice a už předtím na jaře bychom řešili Skvrňanskou v okolí Centrálního autobusového nádraží, kde je ta situace v tuto chvíli nejakutnější a je tam nejvíce snížená rychlost,“ slíbil náměstek primátora Michal Vozobule. Na opravu úseků mezi bazénem na Slovanech a konečnou na Světovaru zatím peníze nejsou.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio