Plzeňské Transfuzní oddělení letos v létě trhá rekordy

25. srpen 2020

„Naši dárci jsou zlatí,“ usmívá se MUDr. Petra Šlechtová, primářka Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Díky ochotným a obětavým dárcům měla nemocnice dostatek krve jak během jarních měsíců, tak po uvolnění opatření proti koronaviru.

Na jaře byla kvůli pandemii covidu-19 po určitou dobu pozastavena operativa. Plánované operace se odkládaly, lékaři řešili pouze akutní případy. Obnovení provozu pak přineslo zvýšenou potřebu krve a přípravků z ní.

„Dohání se skluz z jarního období, takže spotřeba transfuzních přípravků je naprosto enormní. Naši dárci to chápou a přicházejí na opakované výzvy, za což jim patří velký dík,“ říká primářka plzeňského Transfuzního oddělení Petra Šlechtová. V důsledku dovolených se transfuzní stanice v létě obvykle potýkají s nedostatkem krve. Letos většina dárců zůstala v České republice, což také přispělo ke zvládnutí celé situace.

„V jednom srpnovém týdnu jsme například odebrali krev více než 580 dárcům, v průměru jsme jich tedy měli kolem 120 denně. Tolik dárců nechodí ani v běžné dny mimo léto. Podle statistik jde o rekord za uplynulých 20 let. I tak to sotva pokrývalo aktuální spotřebu krve. Na rozdíl od jiných transfuzních stanic jsme s ní ale vystačili,“ chválí dárce MUDr. Šlechtová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio