Plzeňské „tuto“ ve spisovné češtině? V blízké budoucnosti zřejmě ne

29. říjen 2016

Nový ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR Martin Prošek žije už dlouho v Plzni a navzdory sídlu ústavu v Praze plzeňským občanem zůstává. Co jeho práce obnáší a jaké výzvy před ním stojí? Řekl nám to v rozhlasovém rozhovoru pár dní po nástupu do funkce.

Hlavním úkolem ústavu je dlouhodobá vědecká a výzkumná činnost. Nový ředitel tedy dbá hlavně na to, aby si ÚJČ lidé nepletli s jakýmsi jazykovým úřadem, který určuje a nařizuje, kde se píše velké písmeno a kde udělat v souvětí čárku.

Zrušit pravopis měkkých a tvrdých i/y nebo ne?

Spousta Čechů má se svou mateřštinou problémy, pozná se to podle četnosti a charakteru dotazů, které odpovídají odborníci Jazykové poradny. Tu Martin Prošek svého času rovněž vyzkoušel. Jako spoluautor stál i u vzniku velmi přehledné Internetové jazykové příručky. Zájem lidí o správné používání češtiny svědčí o tom, že náš jazyk má svoji kulturu a je společensky nepřijatelné ji nepoužívat správně a podle pravidel. Občas přijde i dotaz na zrušení shody podmětu s přísudkem nebo přechylování ženských příjmení. Ústav ale nemá takovou pravomoc, aby jakákoli pravidla nebo jejich rušení striktně nařizoval.


Vyzkoušejte si jazykovou příručku online

Zasloužili bychom si nové sídlo

V roli ředitele zkoumá možnosti, jak sestěhovat lidi pracující pro ÚJČ ze stávajících čtyř míst v Praze a Brně do jednoho společného. Tvrdí, že osobní kontakt mezi pracovníky je podstatně efektivnější než prostřednictvím telefonu nebo e-mailu. Nejreálněji zatím vypadá varianta rekonstrukce staršího většího objektu v Praze a následného stěhování. Jde ale o plán realizovatelný až v řádu let, nikoli kratší.

Doma na něj každý den čeká i papírové depo

Martin Prošek, kterého znáte i jako jednoho z autorů našich Jazykových koutků, je kromě vedení Ústavu pro jazyk český pohlcen ne zcela obvyklým koníčkem – zabývá se hromadnou dopravou a sbírá modely autobusů. Stěhování do Prahy zatím neplánuje, doma v Plzni tak na něho každý den po cestě autobusem z Prahy čekají manželka s dětmi a opatrované papírové depo s miniaturami autobusů.

Na jaké neobvyklé jazykové dotazy musí reagovat telefonická poradna? Dostane se někdy do spisovné češtiny typická plzeňština? K čemu má ÚJČ množství oddělení, např. onomastiky?

Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Proškem.

Spustit audio