Plzeňské uprchlické centrum mění otevírací dobu. Běženců se hlásí méně

11. červenec 2022 13:52, aktualizováno

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v bývalém plzeňském Prioru omezuje provozní dobu. Bude fungovat jen tři dny v týdnu.

Počty příchozích uprchlíků z válečné oblasti již nejsou tak vysoké jako na začátku krize. V současné době je to denně maximálně sto osob. Proto bude plzeňské Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) otevřeno místo šesti dnů v týdnu jen tři, a to výhradně pondělí, středa a pátek v čase 7 – 17 hodin.

O uprchlíky přicházející v době, kdy není centrum otevřeno, bude postaráno tak, jako tomu bylo dosud. To znamená, že jim bude zajištěno ubytování v plzeňském kulturním domě Peklo a budou odbaveni ihned následující provozní den centra.

Centrum již odbavilo 27 tisíc uprchlíků

„Celkem prošlo centrem od 1. března zhruba 27 tisíc uprchlíků, přes samotné centrum jsme jich ubytovali zhruba 3100. Celkově máme v Plzeňském kraji 28,5 tisíce uprchlíků,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová. Ubytovatelů, kteří poskytují uprchlíkům na základě smlouvy přístřeší, je v kraji 148.

Kraj zavedl v Čechově ulici ubytovnu pro příchozí uprchlíky. Zde je kapacita zhruba 200 lidí. Běžně je tam ubytování kolem 150 lidí. „O provoz ubytovny se starají dobrovolníci z organizace TOTEM, kteří tam vybudovali i krásné zázemí pro děti. Ukrajinci jim jako poděkování uspořádali Sousedský den,“ doplnila Eva Mertlová. Náklady na provoz KACPU dosáhly zhruba 2,6 mil. Kč, které hradil Plzeňský kraj.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio