Plzeňské vánoční stromky si můžete ode dneška koupit u Košináře. Překvapí vás svou cenou

6. prosinec 2017

Je libo smrček nebo borovičku? Takový dotaz je ode dneška běžný na městských sádkách u rybníka Košinář v Plzni. Začal tam prodej vánočních stromků.

Všechny stromky pocházejí z městských lesů. Správa veřejného statku města Plzně je pěstuje speciálně pro tuto příležitost na čtyřech hektarech plantáží pod elektrickým vedením.

Městští lesníci vždy vybírají k prodeji z pěti až šesti tisíc stromků zhruba tisícovku těch nejlépe rostlých. Letos jsou v nabídce jako obvykle borovice lesní a stříbrné smrky pichlavé. „O stromky je velký zájem. Mnoho lidí mimo jiné přitahuje nejen dobrá cena, ale i fakt, že jsou od prvovýrobce a jsou pěstovány na majetku města Plzně," uvedl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

Výběrové stromky stojí 350 korun a standardní 250 bez ohledu na druh a výšku. Většina stromků se pohybuje ve výškové hladině od 160 do dvou set centimetrů.

Prodávat se budou každý den od 10 do 17 hodin včetně sobot a nedělí. Od soboty, 16. prosince se na stejném místě začnou prodávat i ryby vylovené z Drahotínského rybníka. Kilogram výběrového kapra vyjde na 80 korun.

autoři: kos , jik
Spustit audio