Plzeňské zastupitelstvo souhlasí s prodejem kulturního domu Peklo a Polikliniky Slovany

23. červen 2020 07:20

Záměry prodat polikliniku a legendární kulturní dům schválili na svém včerejším jednání plzeňští zastupitelé. Hlavním důvodem je nedostatek financí po koronavirové krizi.

S nápadem prodat polikliniku na Slovanech přišel radní pro ekonomiku a majetek David Šlouf z ODS. Pro prodej jsou podle něj dva důvody. Za prvé je to koronavirová krize a epidemie, kvůli které chybí Plzni v rozpočtu stovky milionů korun, a prodej polikliniky může částečně tento nedostatek peněz snížit. Druhým důvodem je to, že se ozval s návrhem na koupi současný nájemce, který má objekt už 14 let v nájmu a ordinace dál pronajímá jednotlivým lékařům.

Poliklinika Slovany v Plzni

Zastupitelstvo nakonec po dlouhé diskuzi záměr prodat polikliniku schválilo. Podmínkou však je, že budoucí majitel bude 15 let provozovat v objektu polikliniky zdravotní služby v současném rozsahu. Pro případ, že by tak neučinil, musí dát bankovní záruku, ze které zaplatí smluvní pokutu, která má být 30 % z kupní ceny. Pro všechny případy si magistrát města nechává ještě pojistku, a to odstoupení od smlouvy. Odhadnutá minimální cena je 69 milionů korun. Soutěž na prodej polikliniky má být v létě. Výsledky pak projedná zastupitelstvo v září nebo v říjnu.

Ne všichni radní s prodejem polikliniky souhlasí

S prodejem polikliniky souhlasila většina zastupitelů koalice ANO, ODS, ČSSD a TOP09. Naopak lidovci, Piráti a komunisté s prodejem nesouhlasí.

Jedním z hlavních odpůrců prodeje byl zastupitel Pirátů Petr Vileta, který se obává toho, že prodejem polikliniky ztratí město do budoucna možnost ovlivnit zachování zdravotnického zařízení v tomto objektu. Podle něj není poliklinika v takovém stavu, aby město nějakým způsobem zatěžovala a tím pádem ani není důvod ji prodat. Rozhodl se proto, že iniciuje petici, se kterou bude obcházet občany na Slovanech. Pokud sežene dostatek hlasů, není vyloučené, že by mohlo být druhé plzeňské referendum.

Na prodej je také kulturní dům Peklo

Budova památkově chráněného bývalého armádního domu kultury je v havarijním stavu a město nemá na nákladnou opravu peníze. Pokusí se tedy dům za zlomek odhadní ceny prodat a novému majiteli stanovit pevné podmínky, mimo jiné zachování velkého sálu pro kulturní a společenské akce. Dům byl kvůli masivnímu napadení krovů dřevokaznými škůdci v roce 2018 uzavřený, strop podepírají mohutné výztuhy.

Zastupitelé se dohodli, že pracovní skupina, která se Peklu věnuje, vypracuje do podzimu přesné podmínky města pro prodej objektu. Vyvolávací cena bude deset procent ze znaleckého odhadu, který je 65,6 milionu korun.

S prodejem kulturního domu Peklo souhlasila většina koalice i opozice. Proti bylo KDU-ČSL a KSČM.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související