Plzeňskou Techmanii i Centrum stavitelského dědictví v Plasích tvrdě zasáhla pandemie

10. červen 2021 10:55, aktualizováno

Milionové ztráty, propuštění a jen minimum návštěvníků. Některá zábavně - vzdělávací centra se jen pomalu vzpamatovávají z následků koronavirové pandemie. O velkou část zaměstnanců přišla třeba plzeňská Techmania. Z programu Centra stavitelského dědictví v Plasích zase loni úplně zmizely edukační programy pro školy a výtvarně řemeslné díly.

„Když vezmeme jako výchozí rok 2019, tak naše návštěvnost představovala přibližně 30 tisíc návštěvníků, přičemž třetinu tvořili školáci a účastníci edukačních programů,“ uvedl vedoucí Centra stavitelského dědictví v Plasích Pavel Kodera.

Do Plas nakonec loni dorazilo osm tisíc lidí, ale ani oni neviděli úplně všechno. „Byly omezeny optické aktivity, které jsou po naší expozici rozmístěny. Kromě expozice Statiky hrou máme velice oblíbené stavební hřiště, ve kterém jsou soustředěny exponáty, jež jsou určené k dotýkání. Bohužel tato část výstavy je zavřená i v letošním roce,“ popsal Pavel Kodera.

Důvod je prostý. Není totiž možné po každém návštěvníkovi vystavené dotýkací předměty očistit a dezinfikovat. Na druhou stranu je Pavel Kodera na koronavirové době schopen najít i cosi pozitivního. „V loňském roce jsme připravili výstavu, která je věnována stavebnímu truhlářství a parketářství. Tuto výstavu navštívilo minimum lidí, takže jsme jí prodloužili do letošního roku. Na ni pak navazuje nová výstava zaměřená na stavební zámečnictví. V jedné části si tak návštěvníci budou moci prohlédnout truhlářské prvky, ve druhé pak navazují ty zámečnické,“ doplnil Pavel Kodera.

Techmanie se pandemie dotkla ještě citelněji

Její loňské hospodaření skončilo ve ztrátě pěti milionů korun. O práci pak přišlo třicet kmenových zaměstnanců. Ti co zůstali, se museli učit něco jiného. „Když nemáme příjmy z návštěvnosti, které tvoří padesát procent našich příjmů, museli jsme některé věci pozměnit. Začali jsme se proto věnovat více projektům. V podstatě jsme vytvořili Techmania digital, takže děláme vzdělávací digitální materiály pro školy za podpory ministerstva školství,“ řekl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Techmanii v Plzni navštíví běžně za rok až 200 tisíc lidí. I když se ale nakonec rozvolní všechna epidemická opatření, není podle Vlastimila Voláka jasné, zda se všichni do Techmanie vrátí. "Indická mutace je nejen v Anglii, ale už je i u nás, což samozřejmě může hrát roli v ochotě lidí chodit do prostor jako science center,“ dodal Vlastimil Volák.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio