Plzeňskou transfúzní stanici navštěvuje výrazně víc dárců než obvykle

31. červenec 2020 11:35

Až 100 dárců denně odbaví během léta plzeňská transfúzní stanice. Oproti loňským prázdninám je to výrazný rozdíl. Hlavním důvodem je koronavirová pandemie. Lidé se ale nějaké nákazy nebojí a snaží se pomáhat. V mnoha případech reagují na sms výzvy.

„Přišla mi sms zpráva. Shodou okolností to bylo skoro přesně půl roku od doby, co jsem měl boreliózu, takže už jsem mohl přijít. Daroval jsem AB Rh pozitivní. Předem jsem se informoval, zda musím mít roušku. Pak jsem ale zjistil, že ji tu půlka lidí nemá, takže ji mám sebou v tašce. Ale jinak jsem to neřešil, protože krev je potřeba pořád. I kdyby to bylo rizikové, tak bych šel, protože je to potřeba,“ uvedl pan Pavel, který přišel darovat krev.

„Koronavirová doba dárce ovlivnila, ale jen málo. Naši dárci jsou opravdu zlatí. Samozřejmě k nějakému poklesu došlo, ale přesně kopíroval i pokles operačních zákroků a pokles potřeby krve. Takže to bylo všechno v pořádku. Vzhledem k tomu, že byla nějakou dobu pozastavena operativa a řada operačních zákroků se přesunula na letní měsíce, tak teď potřeba krve naopak stoupla. Plus další jevy, které doprovází každé léto, to znamená vyšší počet automobilových nehod a úrazů, a to je dáno i tím, že většina českého národa zůstala v České republice,“ řekla primářka Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, Petra Šlechtová.

Krev je stále potřeba

Kvůli některým krevním skupinám se dokonce zkracují intervaly mezi odběry. U mužů na dva a u žen na tři měsíce. „Nejvíce sháníme, tak jako obvykle, dárce negativních krevních skupin 0-, A-, B- a samozřejmě jsme velmi rádi i za nejobvyklejší krevní skupinu v našich krajích, to znamená A+ a 0+, která je, dá se říct, univerzální,“ dodala Petra Šlechtová.

Dárci krve se mohou stát lidé v dobrém zdravotním stavu, kteří neprodělali vážné onemocnění. Transfúzní stanice zároveň upozorňuje dárce na to, že pokud mají projevy pylové alergie, či užívají antihistaminika, je vhodné odběr krve odložit. To samé platí pro případ, že by dárci měli přisáté klíště, tam je nutná pauza alespoň jeden měsíc.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio