Plzeňský 2. obvod letos investuje do hřišť i cyklostezky a vyřeší dopravu u ZŠ Chválenická

27. leden 2022 10:20, aktualizováno

Cyklostezka podél řeky Radbuzy bude letošní největší investiční akcí městského obvodu Plzeň 2 - Slovany. Obvod bude také pokračovat v úpravách mateřských škol.

Cyklostezka podél Radbuzy, úpravy mateřských škol, další vylepšení Chvojkových lomů a nová dětská hřiště. To je jen část investičních akcí, které na letošní rok připravuje radnice městského obvodu Plzeň 2 - Slovany. Více o novinkách na Slovanech řekl ve vysílání místostarosta obvodu Jan Fluxa.

„Na rozšíření a úpravě cyklostezky kolem řeky Radbuzy se budeme podílet částkou 5 milionů korun, jedná se tedy o největší výdaj na jednu investici na letošní rok, spoluinvestorem je město Plzeň,“ uvedl místostarosta. Dodal, že se stezka začíná v Liliové ulici u zbytků pilířů nikdy nerealizovaného mostu. „Trasa vede pod doudleveckou lávku směrem k tenisovým kurtům a pravě tam je to rozšíření nejdůležitější, cesta je tam úzká, kolem jsou skály a často tam dochází ke kolizím,“ vysvětlil. Před kurty se trasa rozdělí na cyklistickou a pěší, která povede až do Škoda sport parku v Doudlevcích.

Budou se řešit chodníky i parkování u školy

V obvodě se také bude pokračovat v opravách chodníků. „Nějaké opravy chodníků jsme provedli už v minulém roce, jednalo se o ulice Rubešovu a Zahradní v úseku Habrová a Hradišťská a také o chodník v Blatenské v parčíku za slovanskou radnicí. Letos proběhnou opravy chodníku v ulici Polní v úseku Javorová a Vřesová, kde vloni proběhla rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury,“ informoval Fluxa.

Ve Chválenické ulici před základní školou trápí řidiče nejvíce parkování, zvláště v časech, kdy rodiče přivážejí a vyzvedávají děti u školy, není možné ulicí komfortně projet. „Součástí řešení bude i to, že ulice U Školky bude ve směru z Chválenické do Nepomucké jednosměrná,“ řekl Fluxa.

Nové herní prvky i koloběžková dráha

I letos bude podle místostarosty druhý městský obvod obměňovat a doplňovat vybavení hřišť. Nová multifunkční sestava s prolézačkou a skluzavkou bude ve vnitrobloku Barákova, nové herní prvky přibydou i v parčíku za radnicí a ve vnitrobloku v Rychtaříkově proběhne větší úprava hřiště.

Obvod Slovany každoročně investuje do úprav mateřských škol. „Letos to budou dvě významné akce. V 25. mateřské škole v Ruské ulici proběhne kompletní rekonstrukce kuchyně a v 89. MŠ v Habrové ulici se bude opravovat chodník i veřejné osvětlení. Školka ve Spojovací ulici se brzy pochlubí novou dráhou pro koloběžky a pergolu na zahradě si budou užívat děti ve školce v Částkově ulici,“ vyjmenoval Fluxa.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio