Plzeňský činoherní soubor vstoupí do nové sezony s Čapkovým R.U.R.

30. září 2019 08:50

S Apolenou Veldovou v čele zahájila sezónu 2019/2020 plzeňská činohra. Herečka věděla už od letošního ledna, že funkci přebere po dosavadní šéfce, režisérce Natálii Deákové, takže už se mohla podílet na přípravách další sezóny.

„Natálie zůstává jako kmenová režisérka. Bude dělat dvě inscenace a spolu se mnou bude pečovat o náš soubor,“ vysvětluje Apolena Veldová.

Do činohry přichází nový dramaturg Zdeněk Janál, který prošel Východočeským divadlem Pardubice a Městským divadlem Most. „Mám o něm velmi dobré reference a myslím si, že bude hodnotným dramaturgem, protože zná složení takového města, jako je Plzeň, zná kamenné divadlo a velký soubor,“ říká šéfka činohry.

Divadlo má bavit i učit

„Naše činnost je částečně i edukativní a tak jako první věc uvedeme Čapkovu hru R.U.R. Je to klasika, ale je až nebezpečně aktuální. Takhle fungují všechny Čapkovy hry v současnosti. Diváci tam rozpoznají mnoho ze současného světa,“ dodává Apolena Veldová.

Soubor plzeňské činohry chystá také Brouka v hlavě Georgese Feydeaua. „Vyvěsili jsme obsazení a někteří starší kolegové už zavzpomínali, co v tomto představení hráli před třiceti léty. Je to zábavné, protože mladí přebírají jejich štafetu,“ popisuje Veldová. V hlavní roli se tentokrát objeví Martin Stránský.

Pak bude následovat trochu modernější komedie, ale zároveň také klasika. Jedná se o satiru Každý má svou pravdu. Je to komedie, ale s jistou potřebou přemýšlet u toho a dávat si věci do souvislostí. Autorem je italský spisovatel a dramatik Luigi Pirandello, nositel Nobelovy ceny za literaturu. Dnes již patří ke klasikům moderního dramatu a komedie Každý má svou pravdu k jeho nejoblíbenějším a nejčastěji inscenovaným kusům.

První premiéru letošní sezony představí plzeňské Divadlo J. K. Tyla 26. října 2019 na Nové scéně. A bude to výše zmíněné Čapkovo vědeckofantastické drama R.U.R. Shodou okolností jako svůj první titul sezóny nasazuje R.U.R. také Západočeské divadlo v Chebu, ale už 19. října.

autoři: Petra Kosová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio