Plzeňský hokej si dnes slavnostně připomene devadesátku

1. únor 2019 14:04

Už 90 let chodí fanoušci v Plzni na hokej. Některé z legend dnes můžete vidět na vlastní oči před extraligovým zápasem s brněnskou Kometou.

Za 90 let slavili fanoušci modrobílého týmu mnoho výher. Občas došlo i na porážky nebo dokonce na sestup do nižší soutěže. Titul v nejvyšší soutěží ale Západočeši slavili jen jednou jedinkrát - v roce 2013. Protože se hrál sedmý finálový zápas ve Zlíně, většina fanoušků sledovala tuhle nervy drásající bitvu před obrazovkami České televize. A těsně před koncem druhého prodloužení se všichni dočkali zlaté tečky. 

Bylo to tak trošku symbolické, že autorem zlatého mistrovského gólu byl právě Martin Straka, právě on nastartoval po svém příchodu do Plzně proměnu průměrného extraligového týmu v tým špičkový, vítězný a zlatý. „To, co jsme dokázali, jsme pochopili okamžitě, když jsme byli na tom ledě, ty pocity byly prostě fantastický. Už jsem věděl, o co jde, ono je prostě něco jiného, když je vám 40 a víte, že je to možná naposledy, než když je vám 18 a myslíte si, že se to bude opakovat každou sezonu,“ vzpomínal.

Hokejové legendy

V devadesátileté historii plzeňského hokeje najdeme mnoho skvělých hráčů, trenérů, ale i nezapomenutelných zápasů, řada hokejistů má ve svých sbírkách medaile ze světových šampionátů nebo olympijských her. Třeba Bohuslav Ebermann slavil olympijské zlato v Innsbrucku v roce 1976 o rok později k němu přidal ve Vídni i titul světového šampiona, přitom doma v Plzni to bylo o něčem jiném než o titulech. Tady to bylo jako na houpačce, protože ty podmínky nebyly takové jako Pardubice, Sparta, takže jsme nikdy neměli tak vyrovnaný manšaft, abychom mohli bojovat o medaile,“ řekl.

Mistrovský titul s Plzní nikdy neslavil ani další výborný hráč František Černý, nejlepší útočník 80. let. Útok Táflík-Pata-Černý býval tehdy noční můrou soupeřů. „Co se týká Zdeňka Paty, tak to byl bojovník, hlavně před bránou, dělal tam takovou tu černou práci. A Pepa Táflík byl střelec, takže ty přihrávky, které dostával od nás, proměňoval, takže si myslím, že jsme to měli velice dobře sladěný,“ zhodnotil.

Na stadionu se bude slavit

Kulatou devadesátku si Plzeň připomene před dnešním extraligovým zápasem s brněnskou Kometou, autogramiáda plzeňských hokejových legend začne v 15.30 ve foyer stadionu na východní straně, v 17 h pak dojde na slavnostní ceremoniál přímo na ledové ploše. Martin Straka a Jaroslav Špaček předají legendám pamětní listy a také retro dresy vyrobené speciálně k letošnímu výročí.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio